Η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα της χώρας έχει δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο καθιστά επιτακτική την ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας. Το νέο περιβάλλον παρουσιάζει ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους για τους επενδυτές, ενώ καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
Το θέμα της αποθήκευσης βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα πλέον ενδιαφέροντα πάνελ που έγιναν στο πλαίσιο του Balkan Energy Forum την περασμένη εβδομάδα στην Κοζάνη.
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Αθανάσιος Δαγούμας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ζήτησης, αναφέροντας ως παραδείγματα της «νέας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια» την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τον εξηλεκτρισμό των λιμενικών υποδομών, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και την παραγωγή πράσινων καυσίμων και υδρογόνου. Ο κ. Δαγούμας είπε ότι η αγορά παράγει «σήματα» για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και την απόκριση ζήτησης, ενώ επισήμανε τη μεγάλη μείωση που έχουν σημειώσει οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως η σύγκλιση τιμών με την κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Νίκος Χατζηαργυρίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. «Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα ακόμα και στο επίπεδο των μπαταριών (που λειτουργούν) μαζί με ΑΠΕ είτε απορροφούν είτε δεν απορροφούν ισχύ από το δίκτυο. Βέβαια εκεί που εντοπίζεται το τεράστιο κενό είναι στη διανομή, με το δίκτυο διανομής, εκεί είμαστε ακόμα στα σπάργανα» εκτίμησε, ενώ επέκρινε το φαινόμενο των οριζόντιων περικοπών πράσινης ενέργειας.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την πορεία της ζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τον κ. Δαγούμα, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης. Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα 16 τελευταία έτη, εξηγώντας ότι αυτό το γεγονός δεν οφείλεται μόνο στην περίοδο της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επίσης το αποτέλεσμα της εφαρμογής των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και της προόδου της αυτοπαραγωγής ενέργειας. Ο κ. Λουμάκης επισήμανε ότι η ζήτηση δεν θα σημειώσει ουσιώδεις μεταβολές, παρά μόνο εάν υπάρξει μια εξέλιξη που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην κατανάλωση,
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ προέβλεψε ότι ακόμα και με αποθήκευση, οι περικοπές πράσινης ενέργειας θα είναι κοντά στο 50% το 2030 και προέτρεψε τους επενδυτές, ακόμα και αυτούς που έχουν λάβει όρους σύνδεσης, να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεών τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη συστήματος αποθήκευσης μπορεί και να διπλασιάσει το κόστος ενός έργου ΑΠΕ, χωρίς να είναι ορατό το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης του κόστους επένδυσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Wattcrop, Υπάτιος Μωυσιάδης, επέκρινε το σχήμα επιδότησης στους διαγωνισμούς για αυτόνομα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες υποστηρίζοντας ότι η επιδότηση δημιουργεί στρεβλώσεις, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι είναι ολιγοπωλιακή, επισημαίνοντας ότι οι χαμηλές τιμές χονδρικής δεν περνάνε στον τελικό καταναλωτή. Ο κ. Μωυσιάδης πρότεινε να δημιουργηθεί μια παράλληλη λίστα εξέτασης όλων των αιτημάτων για αυτόνομα έργα αποθήκευσης και κάλεσε την Πολιτεία να αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου.
Σημειώνεται ότι η Wattcrop διαθέτει (στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στη Δυτική Μακεδονία, έργα πλήρως αδειοδοτημένα, ισχύος 475 μεγαβάτ. «Αν αυτή τη στιγμή είχαμε όρους σύνδεσης στη Δυτική Μακεδονία, θα κάναμε επενδύσεις 475 εκατομμυρίων αύριο και θα λαμβάναμε εμείς το ρίσκο του πότε θα αποθηκεύσουμε, πού θα το πουλήσουμε και τι θα κάνουμε γενικά. Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο, που οι όροι σύνδεσης είναι πλέον πιο πολύτιμοι από το ίδιο το έργο το οποίο πάμε να εκτελέσουμε» είπε ο κ. Μωυσιάδης.
Σφόδρα επικριτικός απέναντι στην Πολιτεία και τους Διαχειριστές, ειδικά τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), Γιάννης Παναγής. Ο επικεφαλής της ΠΟΣΠΗΕΦ είπε ότι στην αγορά ΑΠΕ δεν υπάρχει ισονομία και πλαίσιο διαφάνειας, ενώ συμπλήρωσε ότι γίνονται περικοπές στα ίδια έργα ΑΠΕ, όταν άλλα μένουν στο απυρόβλητο.
Ο κ. Παναγής τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν κίνητρα για τη μεταφορά της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, πριν την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, για το 40%-48% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε ακόμα να θεσμοθετηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός στήριξης (ένας ενεργειακός ESM όπως είπε χαρακτηριστικά) με τη συνεισφορά όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, ενώ συνέστησε και μια λελογισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς όμως, όπως είπε, να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμη