Τα ενεργειακά συνέδρια που έλαβαν χώρα αυτές τις ημέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ανέδειξαν μία κοινή συνισταμένη: την ανάγκη για κοινωνική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άνθρωποι της αγοράς φαίνεται να συμφωνούν πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η κοινωνία. Είναι σημαντικό να υπάρχει κοινωνική συναίνεση ώστε να προχωρούν ανεμπόδιστα τα έργα ΑΠΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, μιλώντας στο συνέδριο Clima 21, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το υφιστάμενο σχέδιο γύρω από τα υπεράκτια αιολικά ως έχει προκειμένου να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικοί περιορισμοί καθώς και να υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς το κομμάτι της κοινωνικής συναίνεσης. Η παράμετρος της κοινωνίας ιδίως στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών διαδραματίζει καίριο ρόλο. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό και έχει καταφέρει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων. Η περιοχή της Κρήτης, μάλιστα, συγκεντρώνει το καλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Μεσογείου. Ωστόσο, μετά και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε, περιορίζοντας την αρχική ισχύ στην πρώτη φάση ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος από τα 800 MW στα 600 MW. Από αυτά, τα 400 MW αφορούν το Ακρωτήρι του Αφορισμένου, όπου μετακινήθηκε το πολύγωνο της Ελούντας, αφού περιορίστηκε σε έκταση προκειμένου να μην προκαλεί οπτική και ηχητική όχληση, και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας.

Χρειάζεται συζήτηση, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη των έργων όταν αυτά υπάρχουν. Για παράδειγμα η νέα τάση που αρχίζει να κερδίζει έδαφος είναι τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες. Αρκετές επιχειρηματικές προτάσεις βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες είναι από επιφυλακτικές έως αρνητικές, υποστηρίζοντας μια πιο «παραδοσιακή» αξιοποίηση των λιμνών. Η ενέργεια δεν πρέπει να προσεγγίζεται μονοσήμαντα, η ενέργεια είναι σε συμβίωση με την κοινωνία και την προσπάθεια για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, σημείωσε ο Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών της HELLENiQ Energy.

Διαβάστε ακόμη