«O ρόλος της ενέργειας είναι η εξυπηρέτηση του καταναλωτή της ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης. Και συμπλήρωσε πως η ενεργειακή μετάβαση έχει επίσης αυτόν τον σκοπό, με παράλληλη τήρηση της βασικής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η Ελλάδα όπως ανέφερε δείχνει τον δρόμο σε αυτή τη μετάβαση, δεν ακολουθεί. «Αυτή την περίοδο το σύστημα χρειάζεται περισσότερη αποθήκευση και περισσότερο demand response και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το πεδίο», σημειώνει.
«Άσκηση για δύσκολους λύτες», χαρακτήρισε επίσης ο υπουργός την αλλαγή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, «ενώ αυτό δουλεύει». Το πόσο γρήγορα θα μπαίνουν οι νέες τεχνολογίες δεν είναι αυτονόητο και δεν υπόκεινται σε κανόνες. «Εξαρτάται από το είδος της τεχνολογίας, την περίσταση και τη θέση της τεχνολογίας στην εγχώρια ανταγωνιστικότητα», σημείωσε. Έχουμε μία πολιτική αυτή τη στιγμή που λέει τέλος οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί τριπλάσιες επενδύσεις στο δίκτυο σε σχέση με το 2019 και πενταπλάσιες σε σχέση με το 2017. Όλα αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται και στις μεταβολές της ζήτησης. Το να πηγαίνεις πολύ γρήγορα είναι εξίσου επικίνδυνο με το να πηγαίνεις πολύ αργά. Τον Απρίλιο βρεθήκαμε με πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτή την περίοδο το σύστημα χρειάζεται περισσότερη αποθήκευση και περισσότερο demand response και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το πεδίο», σημειώνει.
Το ενεργειακό σύστημα πρέπει να είναι ποικίλο
Την ίδια ώρα, ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις στις ΑΠΕ. «Σήμερα έχουμε μία πολιτική με την οποία λέμε τέλος στις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ με κάθε τρόπο, είτε μέσω του κράτους, είτε μέσω του καταναλωτή». Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ουρές του παρελθόντος, για λόγους επενδυτικής ασφάλειας. «Αυτή τη στιγμή οι ΑΠΕ είναι αποτελεσματικότερη και πιο αποδοτική μορφή ενέργειας. «Υπάρχει δημοσιονομική στενότητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ενισχύσεις». Για τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες θα έχουμε κλιματικά φαινόμενα μεγάλου βεληνεκούς. Όταν θα έρθουν τα κλιματικά φαινόμενα οι δαπάνες θα κατευθυνθούν εκεί. «Η πράσινη μετάβαση είναι πολιτική επιλογή και οι επιδοτήσεις πρέπει να δίνονται με φειδώ».
Σε ότι αφορά το ενεργειακό σύστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως πρέπει να έχουμε μέτρο και να μην πιστεύουμε ότι ενεργειακές επενδύσεις έχουν υψηλές επιδόσεις και οι επενδυτές είναι προφυλαγμένοι από τον κίνδυνο. Το σύστημα των ΑΠΕ έχει στοχαστικότητα, απαιτεί αποθήκευση, διασυνδέσεις και demand response. «Το σύστημα πρέπει να είναι ποικίλο. Κατάλληλος συνδυασμός, φωτοβολταϊκών, αιολικών, βιομάζας, υδροηλεκτρικών, αντλησιοταμίευσης και πραγματικών μπαταριών σε συνάρτηση με την αντίληψη του καταναλωτή. Όλα αυτά σε ισορροπία με σωστές ενεργειακές αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Ούτε όψιμες επενδύσεις, ούτε πρόωρες», σχολίασε. Στην Ελλάδα για παράδειγμα μπορούμε να οδηγήσουμε την κούρσα στα offshore αιολικά, θεωρεί ο υπουργός, αφού έχουμε το βιομηχανικό υπόβαθρο, είμαστε ανταγωνιστικοί, άρα μπορούμε να τρέξουμε.
«Υπάρχουν γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλύουμε ως υπουργείο». Μπορούμε όμως να συνδυάζουμε μεγάλες επενδύσεις με τις ευκαιρίες που θα μας δώσει το ηλεκτρικό σύστημα. Η ευκαιρία είναι ότι υπάρχουν ώρες και ημέρες του χρόνου που θα έχουμε πολύ χαμηλές ή και μηδενικές τιμές ενέργειας. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις χαμηλές τιμές. «Η αφαλάτωση μπορεί να είναι μία εξαιρετική ιδέα αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά αν συνδυαστεί με αντλησιοταμίευση». Οι επενδύσεις αυτές έχουν ευκαιρίες και έχουν ζωή πέραν της δεκαετίας. Και συμπλήρωσε πως «οι επενδύσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλά υποφέρουν από μία αδυναμία της αγοράς».
«Η ευκαιρία που δεν βλέπει η αγορά»
Η αγορά όμως αδυνατεί να δει επενδύσεις και πέραν της δεκαετίας. Όταν γίνεται ο σχεδιασμός ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου και είστε ιδιωτικό fund, μετά τα 25 χρόνια βάζετε υψηλά επιτόκια και μηδενίζετε την παρούσα αξία της επένδυσης. «Αυτό είναι ολέθριο λάθος της αγοράς, που οδηγεί σε χειρότερες επενδύσεις και απαιτεί κρατική παρέμβαση για να διορθώσει μία πραγματική αδυναμία, όχι να εισάγει νέες τεχνολογίες».
Η πολιτική της Ευρώπης χρειάζεται αναθεώρηση
Τέλος, αναφορικά με την εικόνα της Ευρώπης σημείωσε πως δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η πολιτική τηε Ευρώπης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. «Οι πολιτικές για ανάγκη στις προσαρμογές της κλιματικής αλλαγής πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα με τις δαπάνες της ενεργειακής μετάβασης». «Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει δραματικά την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής της πολιτικής. Να δει ξανά το κόστος της μετάβασης, όχι τους στόχους οι οποίοι δεν πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξοι, σχολίασε ο υπουργός. Ταυτόχρονα, να αναζητήσει πιο αποτελεσματικές επενδύσεις για τη μείωση του CO2 και τις μη αποτελεσματικές επενδύσεις να τις περιορίσει». Η οικονομική αποτελεσματικότητα των επενδύσεων πρέπει να τίθενται σε μία μακροπρόθεσμη βάση, ενώ οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που κρύβουν αρκετές οδηγίες, πρέπει να εξαλειφθούν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπληρώνει.
Διαβάστε ακόμη