Η ινδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tata Power Co. σχεδιάζει να αντλήσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια που αντιστοιχούν σε έργα καθαρής ενέργειας, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο δάνειο σε τοπικό νόμισμα της χώρας φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η μονάδα του ομίλου Tata Group, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας, βρίσκεται σε συνομιλίες με δανειστές, μεταξύ των οποίων η State Bank of India, η IndusInd Bank, η Axis Bank και η ICICI Bank, για το δάνειο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Το μεγαλύτερο δάνειο της Ινδίας σε τοπικό νόμισμα τόσο για φέτος ήταν η συμφωνία της Assam Bio Refinery Pvt. ύψους 365 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο. Εάν ο προγραμματισμένος δανεισμός της Tata Power οριστικοποιηθεί με μέγεθος οπουδήποτε κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, θα πάρει αυτόν τον τίτλο.

Τα έσοδα από το δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επένδυσης ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Αύγουστο για την ανάπτυξη ορισμένων έργων καθαρής ενέργειας, γνωστών ως αντλησιοταμιευτική υδροαποθήκευση, δήλωσαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν.

Η Ινδία στοχεύει να τριπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και επιχειρήσεις όπως η Tata Power, η Adani Green Energy Ltd. και η Reliance Industries Ltd. εντείνουν τις προσπάθειες αυτές. Η Tata Power στοχεύει σε σχεδόν τετραπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2027.

Η συμφωνία μπορεί να είναι ένα διμερές δάνειο ή μια συλλογική διευκόλυνση. Η εταιρεία αναμένει να οριστικοποιήσει τις πιστωτικές γραμμές με τους δανειστές τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, μετά την οποία οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε δόσεις ανάλογα με την ανάπτυξη του έργου, δήλωσαν οι άνθρωποι. Το δάνειο μπορεί να τιμολογηθεί σε σχέση με τοπικούς δείκτες, όπως το επιτόκιο ρεπό της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας ή τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, πρόσθεσαν. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ενδέχεται να αλλάξουν.

Η Tata Power και οι τράπεζες που αναφέρθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα που ζητούσαν σχόλια.

Διαβάστε ακόμη