Η Vestas, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις αιολικής ενέργειας, ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Baltic Eagle στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Vestas να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030 και να μειώσει τις εκπομπές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, σύμφωνα με το reve.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση ελικοπτέρων που κινούνται με μείγμα συμβατικού αεροπορικού καυσίμου και περίπου 40% SAF για τη μεταφορά προσωπικού προς και από το αιολικό πάρκο κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Αυτό το ποσοστό ανάμιξης είναι κοντά στο υψηλότερο που επιτρέπεται και αποτελεί την πρώτη περίπτωση όπου ένα τόσο υψηλό μείγμα SAF χρησιμοποιείται για μια ολόκληρη φάση κατασκευής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Το SAF, ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο ή σίγουρα, προσφέρει μια πιο βιώσιμη εναλλακτική έναντι του συμβατικού αεροπορικού καυσίμου μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Vestas προβλέπει μείωση CO2 περίπου 32% ανά πτήση σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικού αεροπορικού καυσίμου. Το έργο αναμένεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2024, μετά το οποίο η Vestas θα αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης SAF.

Αυτό το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τομέα της αιολικής ενέργειας εκτός ακτών, ο οποίος συνήθως παράγει υψηλότερες εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής και συντήρησης σε σύγκριση με τα αιολικά πάρκα ξηράς, λόγω της εξάρτησης από πλοία και ελικόπτερα. Η Vestas θεωρεί το SAF ως μια βασική λύση στην επιδίωξη του κλάδου για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ο Kieran Walsh, ανώτερο στέλεχος της Vestas, τονίζει τη σημασία του πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας. Επισημαίνει την ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις σε όλο τον κύκλο ζωής των αιολικών πάρκων εκτός ακτών και εκφράζει αισιοδοξία για τις δυνατότητες του SAF σε αυτόν τον τομέα.

Εκπρόσωποι του παρόχου υπηρεσιών ελικοπτέρων, του προμηθευτή καυσίμων και του κατασκευαστή κινητήρων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία. Το βλέπουν ως ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της χρήσης SAF στις επιχειρήσεις με ελικόπτερο, όχι μόνο στη Δανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Το έργο ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες προσπάθειες του κλάδου για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αεροπορικών καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη