Σε μια σημαντική ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Γαλλία αύξησε δραματικά τους στόχους της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το reve. Στοχεύουν σε ένα σημαντικό άλμα από τα σημερινά επίπεδα σε 18 γιγαβάτ (GW) έως το 2035 και στο εντυπωσιακό ποσό των 45 GW έως το 2050. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, η Γαλλία παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που αντιμετωπίζει διάφορους βασικούς τομείς.

Πρώτον, το σχέδιο επικεντρώνεται στην κατασκευή μεγαλύτερων υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται πιο έξω στη θάλασσα, επωφελούμενα ενδεχομένως από ισχυρότερους και πιο σταθερούς ανέμους. Δεύτερον, η Γαλλία δρομολογεί μια σειρά νέων γύρων δημοπρασιών ειδικά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αυτές οι δημοπρασίες θα δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν στην κατασκευή αυτών των έργων μεγάλης κλίμακας.

Η Γαλλία έκανε ένα ακόμη πρωτοποριακό βήμα, πραγματοποιώντας την πρώτη δημοπρασία πλωτών αιολικών πάρκων εμπορικής κλίμακας στον κόσμο. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων σε βαθύτερα νερά, όπου οι παραδοσιακές κατασκευές σταθερού πυθμένα δεν είναι εφικτές. Η επιτυχία αυτής της δημοπρασίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση της πλωτής αιολικής ενέργειας.

Αναγνωρίζοντας ότι η προηγουμένως χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο, η Γαλλία αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών. Στόχος τους είναι να μειώσουν δραστικά τους χρόνους έγκρισης στο μισό, από 12 χρόνια σε μόλις 6 χρόνια. Αυτή η σημαντική μείωση θα επιταχύνει την ανάπτυξη έργων και θα βοηθήσει τη Γαλλία να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.

Τέλος, η Γαλλία ανεβάζει τον πήχη για τις μελλοντικές δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας ηθικές προμήθειες και βιώσιμες πρακτικές. Αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για έναν εύρωστο και ανταγωνιστικό τομέα αιολικής ενέργειας, αλλά και τοποθετεί τη Γαλλία ως ηγέτη στην υπεύθυνη ανάπτυξη της ενέργειας.

Η πολύπλευρη γαλλική στρατηγική αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, με προβλέψεις για 20.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της κατασκευής αιολικής ενέργειας έως το 2035. Επιπλέον, το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ενισχύει τη θέση της Ευρώπης ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια κούρσα για καθαρές ενεργειακές λύσεις και θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για ακόμη περισσότερη καινοτομία στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη