Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια προσφορά υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω της ισχυρής ρυθμιστικής υποστήριξης και των φιλόδοξων στόχων ανάπτυξης, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Μέχρι το 2030, οι τρεις αγορές θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής καθαρού υδρογόνου, η παραγωγή του οποίου μειώνει ή δεσμεύει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ετήσια προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 φορές και να φτάσει τους 16,4 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει το BNEF στην έκθεση Hydrogen Supply Outlook.
Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν το 37% της παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, ακολουθούμενες από την Ευρώπη και την Κίνα με 24% και 19%, αντίστοιχα, χάρη στην ισχυρή υποστήριξη της εγχώριας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πιστώσεων και των επιδοτήσεων, ανέφερε το BNEF.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αποτελέσουν την πλειονότητα της παραγωγής στην Ευρώπη. Αλλά ο αγωγός εφοδιασμού της Κίνας παραμένει δύσκολο να παρακολουθηθεί λόγω της έλλειψης ορατότητας σχετικά με τα έργα και τους στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση.
Το υδρογόνο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε βιομηχανίες όπως η διύλιση πετρελαίου και τα χημικά προϊόντα, με σχεδόν το σύνολο του να παράγεται με χρήση φυσικού αερίου ή άνθρακα, το λεγόμενο γκρίζο υδρογόνο. Αντίθετα, το πράσινο υδρογόνο παράγεται με διάσπαση του νερού χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θεωρείται καύσιμο μηδενικών εκπομπών, ενώ το μπλε υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα αλλά συνδυάζεται με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
Η ζήτηση για όλους τους τύπους υδρογόνου αναμένεται να τετραπλασιαστεί σε 390 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, σύμφωνα με τις Νέες Ενεργειακές Προοπτικές του BNEF που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με βιομηχανίες όπως η σιδηρουργία, η αεροπορία και η ναυτιλία να αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο. Η πρόβλεψη έγινε με βάση ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών, όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη περιορίζεται στον 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ζητά η Συμφωνία του Παρισιού.
Περίπου 95 γιγαβάτ ηλεκτρολυτών θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2030, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ που έχει ήδη εγκριθεί σήμερα. Η μέθοδος αυτή είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής στην Ασία και τον Ειρηνικό αυτή τη δεκαετία. Αλλά το μπλε υδρογόνο είναι αυτό που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς από μεγαλύτερους παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε το BNEF.
Διαβάστε ακόμη