Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αποτελεί η δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και κατάλληλων υποδομών. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι πώς θα αναπτυχθεί εφοδιαστική αλυσίδα στον εν λόγω τομέα, ώστε οι επενδύσεις των 30 και 40 δισ. ευρώ να παραχθούν σε ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα. Η ανάπτυξή τους θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει πολλές δυνατότητες υψηλά αμειβόμενης απασχόλησης.
Όπως υποστήριξε στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης η Θάλεια Βαλκούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Faria Renewables «η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει άμεσα». Στην εξίσωση της συζήτησης η κα Βαλκούμα έβαλε και την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. «Στην Ελλάδα, υπάρχει η βιομηχανική βάση σε τομείς όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας όπου η χώρα διαθέτει καλές πρακτικές και θα πρέπει να επεκταθεί». Η δυνατότητα κατασκευής ανεμογεννητριών επί ελληνικού εδάφους, δεν θα έπρεπε να μένει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. «Στις λιμενικές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητα πρόσθετα λιμάνια και δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων για να στηρίξουν την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών», ανέφερε.
Πάντως, στη χώρα υπάρχει ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας, ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή. Τα δίκτυα θα επιτρέψουν στο σύστημα να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος. «Η ενέργεια και τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, χρειάζονται καινοτόμες προσεγγίσεις από όλους τους δρώντες της αγοράς. Ιδιαίτερα είναι αναγκαία πιο έξυπνα δίκτυα και πιο έξυπνοι τρόποι διαχείρισης της ζήτησης από πλευράς δικτύων», σχολίασε ο Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών της HELLENiQ Energy στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης. Με άλλα λόγια, μια πρέπει να υπάρξει πραγματική ενεργειακή ένωση, η οποία θα υποστηρίξει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα όταν «μπουν» στην πρίζα. Η ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού αποτελεί το στοίχημα της επόμενης πενταετίας και προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκεί η προσέγγιση των έργων, μόνο με αυστηρά, τεχνοοικονομική σκοπιά. Στην περίπτωση των δικτύων χρειάζονται επενδύσεις και αναβαθμίσεις για όταν τα έργα θα λειτουργήσουν, σημείωσε επίσης η κα Βλακούμα.
Φιλοδοξία του ΥΠΕΝ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη να πραγματοποιηθεί το 2026. Πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί επιδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη σύσταση και την μετοχική σύνθεση του SPV της ΕΔΕΥΕΠ. Πρόκειται για την εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι νομοθετικά θεσπίστηκε με το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε πριν το Πάσχα στη Βουλή, ενώ οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του έτους και αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ΣΜΠΕ.
Άνθρωποι της αγοράς μίλησαν επίσης για την κοινωνική αποδοχή των έργων. Είναι σημαντικό να υπάρξει κοινωνική συναίνεση. Αυτό απαιτεί συζήτηση και διάδραση με τις τοπικές κοινωνίες. Η Φλώρα Καραθανάση σύμβουλος στην ΕΔΕΥΕΠ σημείωσε πως «έχουν προβλεφθεί και ληφθεί υπόψιν τα πάντα», ακόμα και ο ήχος που θα κάνουν οι ανεμογεννήτριες. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις για να πειστούν οι τοπικοί φορείς ότι τα υπεράκτια δεν θα επηρεάσουν τον τουρισμό και ότι θα αναπτυχθούν με σωστό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών. Στόχος και κοινό μήνυμα όλων είναι να μην χαθεί το «ζεστό» επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο Maurits ter Kuile, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ολλανδικής πρεσβείας σημείωσε πως πλέον έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδα. «Ιδίως στον αιολικό τομέα, το μέλλον διαγράφεται με πολλές ευκαιρίες για το επενδυτικό κοινό. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας είναι που οδηγούν την Ολλανδία στο να φέρει τεχνογνωσία και να αναζητήσει συνέργειες στην Ελλάδα», σχολίασε.
Διαβάστε ακόμη