Η RWE εγκατέστησε την πρώτη θεμελίωση της υπεράκτιας ανεμογεννήτριας κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του εμβληματικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου Sofia δυναμικότητας 1,4 γιγαβάτ (GW).

Με δυναμικότητα 1,4 γιγαβάτ (GW), το Sofia είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της RWE μέχρι σήμερα. Μετά την αναμενόμενη θέση του σε λειτουργία το 2026, το έργο θα είναι ικανό να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο 1,2 εκατομμυρίων τυπικών κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την εγκατάσταση της βασικής υποδομής υποθαλάσσιων καλωδίων, η εγκατάσταση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της υπεράκτιας κατασκευής εντός της ίδιας της συστοιχίας. Είναι η πρώτη από τις 100 θεμελιώσεις που θα εγκατασταθούν στη συστοιχία των 593 km².

O Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind δήλωσε: «Η Sofia είναι το μεγαλύτερο έργο κατασκευής υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της RWE μέχρι σήμερα και το πιο απομακρυσμένο από την ακτή. Η εγκατάσταση του πρώτου μονοπαλίου είναι μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή στην κατασκευή κάθε υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Μετά από 14 χρόνια σχεδιασμού και προετοιμασίας, αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για ολόκληρη την ομάδα της RWE.».

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia βρίσκεται στην όχθη Dogger Bank, 195 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της βορειοανατολικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα διαθέτει μία μόνο υπεράκτια πλατφόρμα μετατροπέα, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται στην ξηρά 220 χιλιόμετρα μακριά, στο Redcar, Teesside.

Το αιολικό πάρκο θα χρησιμοποιεί 100 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa 14 μεγαβάτ (MW) την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία υπεράκτιων ανεμογεννητριών, και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. Συνολικά 44 από τις 100 ανεμογεννήτριες του έργου θα είναι εξοπλισμένες με ανακυκλώσιμα πτερύγια. Μόλις ολοκληρωθεί, κάθε ανεμογεννήτρια 14 MW θα έχει ύψος 252 μέτρα, με πτερύγιο 108 μέτρων από άνθρακα και υαλοβάμβακα και ρότορα διαμέτρου 222 μέτρων που θα σαρώνει έκταση 39.000 m2.

Διαβάστε ακόμη