Η Γκάνα θα επιλέξει έως τον Δεκέμβριο μια εταιρεία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των διαγωνιζομένων που περιλαμβάνουν τη γαλλική EDF, τις αμερικανικές NuScale Power και Regnum Technology Group και την China National Nuclear Corporation, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.
Η νοτιοκορεατική Kepco και η θυγατρική της Korea Hydro Nuclear Power Corporation, καθώς και η ρωσική ROSATOM ανταγωνίζονται επίσης για τη σύμβαση που αναμένεται να καλύψει την επόμενη δεκαετία, δήλωσε στο Reuters ο Robert Sogbadji, αναπληρωτής διευθυντής ενέργειας αρμόδιος για την πυρηνική και εναλλακτική ενέργεια.
Η Γκάνα άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου τη δεκαετία του 1960, αλλά η διαδικασία εκτροχιάστηκε από ένα πραξικόπημα. Αναβίωσε το σχέδιο το 2006 με τη βοήθεια της Διεθνούς Ένωσης Ατομικής Ενέργειας, μετά από μια καταστροφική κρίση ενέργειας εκείνο το έτος.
Ο Sogbadji δήλωσε ότι 16 χώρες και εταιρείες είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα της κυβέρνησης για προμηθευτές, αλλά μια τεχνική ομάδα κρατικών υπηρεσιών με επικεφαλής το υπουργείο Ενέργειας περιόρισε την ομάδα αυτή στα σημερινά πέντε έθνη.
Η Γκάνα, όπως και άλλες αφρικανικές χώρες, εξετάζει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας για να καλύψει τα κενά εφοδιασμού σε μια ήπειρο όπου πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η Μπουρκίνα Φάσο και η Ουγκάντα έχουν υπογράψει συμφωνίες με τη Ρωσία και την Κίνα για την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών εργοστασίων τους. Η Κένυα, το Μαρόκο και η Ναμίμπια εργάζονται επίσης για να προσθέσουν πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μείγμα.
Η Νότια Αφρική, η οποία λειτουργεί το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της ηπείρου, επιδιώκει να προσθέσει 2.500 μεγαβάτ (MW) ενέργειας από τον πόρο εν μέσω σοβαρών ελλείψεων ενέργειας.
Ο Sogbadji δήλωσε ότι η Γκάνα στοχεύει να προσθέσει περίπου 1.000 μεγαβάτ ισχύος από την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2034.
Η δυτικοαφρικανική χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα διακοπής ρεύματος, διαθέτει 5.454 MW εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων τα 4.483 MW είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Η Γκάνα -ένα κράτος που εξάγει πετρέλαιο, κακάο και χρυσό- αναμένει ότι η πυρηνική ενέργεια θα γίνει το βασικό της φορτίο για ταχύτερη και ευρύτερη εκβιομηχάνιση, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς το Μπενίν, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Τόγκο, μεταξύ άλλων, μέσω της δεξαμενής ενέργειας της Δυτικής Αφρικής.
Διαβάστε ακόμη