Τα θέματα των περικοπών της «πράσινης» ενέργειας (που για το πρώτο τετράμηνο του 2024 εμφανίζουν αύξηση 250% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023) και της ολοένα συχνότερης εμφάνισης τιμών που τείνουν στο μηδέν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και ανώτατων στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΑΕΥ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το «παρών» σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση των παραγωγών ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για την υποχρέωση τοποθέτησης διακοπτών για αυτόματες περικοπές. Τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης των πάρκων με την υποχρέωση αυτή και τονίστηκε το απολύτως αυτονόητο, ότι δηλαδή όποια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού συνδέεται, είτε στο Σύστημα Μεταφοράς, είτε στο Δίκτυο Διανομής θα διαθέτει υποχρεωτικά εξοπλισμό που θα επιτρέπει τον περιορισμό ή τη διακοπή της παραγωγής όποτε κριθεί αναγκαίο από τους αρμόδιους Διαχειριστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα πάρκα που είναι συνδεδεμένα στον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν πλέον δυνατότητα περικοπών έχουν αυξηθεί στα 2 GW περίπου, σε σύνολο 7,7 GW.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ τέθηκε η συμπεριφορά των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης μονάδων ΑΠΕ (ΦοΣε) που εγχέουν στο ηλεκτρικό δίκτυο ποσότητες ενέργειας που δεν έχουν αγοράσει στην Προημερήσια Αγορά, κάτι το οποίο πάντως οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνικής υποδομής, όπως τόνισαν στο energygame.gr παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος. Το Υπουργείο ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ να καταρτίσει και να εισηγηθεί προς τη ΡΑΕΕΥ μεθοδολογία που θα δίνει κίνητρα στους ΦοΣε για να περιορίσουν τις αποκλίσεις μεταξύ των ποσοτήτων που προβλέπονται και αυτών που τελικά διατίθενται στη χονδρεμπορική αγορά, με πηγές του Υπουργείου ΠΕΝ να κάνουν λόγο για «ποινές εκθετικά αυξανόμενες όταν παραβιάζονται οι ημερήσιες προβλέψεις».

Τέλος, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου που δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς είχαν παρατηρηθεί ακραία αρνητικά τιμές στην εν λόγω αγορά κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Target Model που είχαν ανεβάσει στα ύψη τους Λογαριασμούς Προσαύξησης, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ΡΑΕΕΥ. Θα εκτιμηθεί υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών εάν είναι σκόπιμο να επιτραπούν οι αρνητικές τιμές στην Balancing Market και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη