Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενισχύει την υποστήριξή της για την καθαρή ενέργεια στην Τυνησία, χρηματοδοτώντας έναν νέο σταθμό φωτοβολταϊκών 10 MW στην περιοχή της Φεριάνα, σύμφωνα με το pv magazine.

Αυτό το έργο σηματοδοτεί μια σημαντική συνεργασία. Η ΕΤΑΑ συμβάλλει με δάνειο 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Φινλανδία παρέχει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ σε χαμηλότοκο χρηματοδότηση μέσω της Συνεργασίας Υψηλού Αποτελέσματος για τη Δράση για το Κλίμα της ΕΤΑΑ. Αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν στην Centrale Solaire Feriana B, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε από την Qair, έναν Ευρωπαίο προγραμματιστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτή η επένδυση ενισχύει τη δέσμευση της ΕΤΑΑ για το μέλλον της καθαρής ενέργειας της Τυνησίας. Από την άφιξή της στη χώρα το 2012, η ΕΤΑΑ έχει διαθέσει περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 70 έργα.
Το έργο ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους φιλόδοξους στόχους της Τυνησίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Eric Boutemy, Διευθυντής της Qair Τυνησίας, τόνισε ότι ο σταθμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της χώρας για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 30% έως το 2030.

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας της Τυνησίας παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της χώρας αυξήθηκε από 197 MW στο τέλος του 2022 σε 506 MW στο τέλος του 2023. Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τις πρόσφατες ειδήσεις για έναν φωτοβολταϊκό σταθμό 120 MW που βρίσκεται υπό κατασκευή στη βορειοανατολική Τυνησία από την Amea Power με έδρα το Ντουμπάι.

Η Qair, ένας κορυφαίος παράγοντας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Παρίσι, φέρνει στο τραπέζι την εκτεταμένη της εμπειρία. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η εταιρεία διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο 1,4 GW λειτουργικής δυναμικότητας και έργων υπό ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη