Η Acwa Power, κορυφαία σαουδαραβική εταιρεία ανάπτυξης έργων ηλεκτροπαραγωγής και αφαλάτωσης, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έργου για τη μονάδα Shuaa Energy 3 στο Ντουμπάι έλαβε το πιστοποιητικό εμπορικής λειτουργίας για τη φάση Γ της εγκατάστασης, σύμφωνα με το Reve.

Η μονάδα Shuaa Energy 3 δημιουργείται στο πλαίσιο του φωτοβολταϊκού πάρκου Mohammed bin Rashid Al Maktoum, του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο με ενιαία τοποθεσία και προγραμματισμένη δυναμικότητα 5.000 MW έως το 2030.

Η πέμπτη φάση, η οποία αναπτύσσεται με επενδύσεις ύψους 2,058 δισ. δρχ. (560 εκατ. δολάρια), με την ολοκλήρωσή της, θα διαθέτει δυναμικότητα 900 MW φωτοβολταϊκών (Φ/Β).

Για την ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου έργου, η Dewa είχε συστήσει τη Shuaa Energy 3 ως εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) σε συνεργασία με κοινοπραξία με επικεφαλής την Acwa Power και την Gulf Investment Corporation με έδρα το Κουβέιτ.

Η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στην Dewa με ποσοστό 60%, ακολουθούμενη από την Acwa Power (24%) και την Gulf Investment Corporation με έδρα το Κουβέιτ, η οποία κατέχει το υπόλοιπο.

Το SPV είχε λάβει το βασικό πιστοποιητικό εμπορικής λειτουργίας για τη φάση Γ του έργου, η οποία θα προσθέσει άλλα 300MW στη συνολική δυναμικότητα του έργου, δήλωσε η Acwa Power στην κατάθεσή της στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο Tadawul.

Σύμφωνα με την Acwa Power, η Shuaa Energy 3 έχει ήδη σφραγίσει συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας 25 ετών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας που θα συμβάλει τελικά στη στρατηγική Dubai Clean Energy Strategy 2050.

Το έργο χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες διφασικών φωτοβολταϊκών, οι οποίες επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στο μπροστινό και στο πίσω μέρος των πάνελ, με παρακολούθηση ενός άξονα για την αύξηση της παραγωγής.

Η πέμπτη φάση θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περισσότερες από 270.000 κατοικίες στο Ντουμπάι, συμπεριλαμβανομένων 90.000 κατοικιών από το πρώτο στάδιο που θα τεθεί σε λειτουργία, και θα μειώσει 1,18 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Διαβάστε ακόμη