Η Abu Dhabi Future Energy Company PJSC (Masdar), ο ενεργειακός κολοσσός καθαρής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μαζί με την Infinity Power, τον μεγαλύτερο Αφρικανό κατασκευαστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την Hassan Allam Utilities, μια πλατφόρμα ανάπτυξης και επενδύσεων με επίκεντρο τις βιώσιμες υποδομές, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία πρόσβασης στη γη με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για το χερσαίο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 10 GW της κοινοπραξίας στην Αίγυπτο, το οποίο πρόκειται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με αξία έργου που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία δίνει στην κοινοπραξία πρόσβαση σε μια έκταση 3.025 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται στη Δυτική Σούχαγκ και θα επιτρέψει στην κοινοπραξία να διεξάγει τις απαραίτητες μελέτες ανάπτυξης για την πρόοδο του έργου. Αυτό θα περιλαμβάνει εκστρατείες μέτρησης πόρων, γεωτεχνικές και τοπογραφικές μελέτες, στις περιβαλλοντικές μελέτες για την ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση.

Αυτές οι μελέτες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη του έργου και τα ευρήματα θα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο προς την κατασκευή. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, ο αιολικός σταθμός θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, όπως τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δεσμεύσεις για τοπικές προσλήψεις, πρωτοβουλίες στήριξης της κοινότητας και την προστασία και υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ορόσημο αιολικό έργο θα παράγει 47.790 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως και θα μειώσει περίπου 9% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Αιγύπτου, αντικαθιστώντας 23,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Ο αιολικός σταθμός θα βοηθήσει επίσης την Αίγυπτο να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο για την άντληση του 42% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Ο αιολικός σταθμός των 10 GW θα εξοικονομήσει στη χώρα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κόστος φυσικού αερίου ετησίως.

Η συμφωνία, την οποία παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, κ. Moustafa Madbouly και ο κ. Mohamed Shaker, Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, υπεγράφη από τον Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρο της Infinity Power, τον Karim Hefzy, Διευθυντή Λειτουργίας της Hassan Allam Utilities και τον Dr. Mohamed Asaad Taher, Senior Manager, Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και Επενδύσεων στη Masdar.

Διαβάστε ακόμη