Η Τουρκία, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι τουρκικές αναπτυξιακές τράπεζες, υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία για ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνει δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ (περίπου 657 εκατ. δολάρια) από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, 30 εκατ. δολάρια από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας και 3 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Βοήθειας για τη Διαχείριση του Ενεργειακού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να κινητοποιήσει 259 εκατ. δολάρια ιδιωτικών κεφαλαίων, αναφέρει το anadolu.

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα θα συμβάλει στην εδραίωση και επέκταση της αγοράς της Τουρκίας για την κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια και στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος για την αποθήκευση μπαταριών, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης με βάση τα αποτελέσματα -το πρώτο του είδους του στην Τουρκική- θα εκταμιεύει τα κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς επιτυγχάνονται προσυμφωνημένα αποτελέσματα και επαληθεύονται από ανεξάρτητο φορέα.

Η κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Τουρκίας και η ιδιωτική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Τουρκίας θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Οι δύο τράπεζες θα αναπτύξουν την αγορά κατανεμημένης ενέργειας της Τουρκίας σε δύο στάδια. Πρώτον, θα δανείσουν απευθείας σε ιδιώτες προγραμματιστές ιδιωτικών επενδύσεων σε στέγες και επίγειες ηλιακές εγκαταστάσεις που απευθύνονται σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Δεύτερον, θα στηρίξουν άλλες τοπικές εμπορικές τράπεζες ή εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για την παροχή παρόμοιων δανείων σε κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων.

«Το πρόγραμμα θα αναπτύξει, έτσι, μια όλο και πιο ποικιλόμορφη αγορά πηγών χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας», δήλωσε η τράπεζα.

Η χώρα στοχεύει στη σημαντική αναβάθμιση της ηλιακής ενέργειας σε 52,9 γιγαβάτ (GW) έως το 2035 από 9,5 GW το 2022, ενώ ο στόχος για την αποθήκευση μπαταριών είναι 7,5 GW.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα χαιρετίζει τη δέσμευση για διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2035 και είναι στην ευχάριστη θέση να συνοδεύει τη χώρα στις προσπάθειές της να επιτύχει ενεργειακή ασφάλεια, να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή με έργα όπως αυτό που μόλις υπογράψαμε», δήλωσε ο Humberto Lopez, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη