Η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην Τουρκία βρίσκεται σε άνθηση, φτάνοντας τα 13,9 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του Απριλίου 2024. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως σε βιομηχανικούς παραγωγούς που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά για τις δικές τους ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτήν την ανάπτυξη. Πρώτον, η τουρκική κυβέρνηση απλοποίησε το νομικό πλαίσιο για τα πάρκα φωτοβολταϊκών. Δεύτερον, ο επερχόμενος Μηχανισμός Αποτροπής των Διαρροών Άνθρακα στα Σύνορα (CBAM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωθεί τις εταιρείες να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους και να αποφύγουν τον φόρο στα σύνορα άνθρακα. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον στις εταιρείες να πωλούν οποιαδήποτε περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το όφελος από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Οι άδειες φωτοβολταϊκών συστημάτων, που είναι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται από επιχειρήσεις για την δική τους κατανάλωση, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. Η άρση του ορίου ισχύος των 5 MW ανά εταιρεία επέτρεψε την κατασκευή πολύ μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν πλέον να λαμβάνουν ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά τους πάρκα ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες.
Οι κατασκευαστές που επιθυμούν να συμμορφωθούν με το CBAM της ΕΕ αποτελούν βασικό μοχλό της άνθησης της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Με την παραγωγή της δικής τους ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αποφύγουν τον φόρο στα σύνορα άνθρακα.
Η Τουρκία έχει φιλόδοξους στόχους για την ηλιακή ενέργεια, στοχεύοντας στα 32,9 GW έως το 2030 και στα 52,9 GW έως το 2035. Αυτή η ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα υβριδικά ενεργειακά πάρκα, που συνδυάζουν την ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά με άλλες πηγές ενέργειας, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Τουρκίας για την ηλιακή ενέργεια. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, αποτελούν έναν άλλο πολλά υποσχόμενο τομέα ανάπτυξης.
Εκτός από τους βιομηχανικούς παραγωγούς, και οι τοπικοί δήμοι εμπλέκονται επίσης στην ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Ορισμένες πόλεις εγκαθιστούν μεγάλης κλίμακας χερσαία φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ άλλες εξερευνούν καινοτόμες λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πάρκα σε υδατοταμιευτήρες.
Οι πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστώσεων για εγχώρια παραγόμενο εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό, καθώς και οι επιδοτήσεις για τους κατασκευαστές, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη