Η Equinor, μια νορβηγική εταιρεία ενέργειας, ξεπέρασε το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο για το έργο της Empire Wind 1, ένα μεγάλο αιολικό πάρκο ανοιχτής θαλάσσης που βρίσκεται στα ανοικτά του Long Island στη Νέα Υόρκη. Αυτή η έγκριση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας του Κράτους της Νέας Υόρκης (PSC) ανοίγει το δρόμο για την Equinor να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής της εγκατάστασης των 810 μεγαβάτ (MW), σύμφωνα με το RenewablesNow.

Το έργο έλαβε Πιστοποιητικό Δημόσιας Χρησιμότητας και Αναγκαιότητας (CPCN), το οποίο εξουσιοδοτεί την κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών μεταφοράς για την αποστολή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Νέας Υόρκης. Αυτές οι υποδομές περιλαμβάνουν υποσταθμούς τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, συνδέοντας το Empire Wind 1 με το υπάρχον δίκτυο στο Sunset Park του Brooklyn και τον υποσταθμό Gowanus της Con Edison.

Το Empire Wind 1 ήταν αρχικά μια κοινοπραξία μεταξύ της Equinor και της BP Plc. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες διέλυσαν τη συνεργασία τους νωρίτερα το 2024 μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Equinor θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία και ευθύνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του αιολικού πάρκου.

Το ίδιο το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 57 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εντός ομοσπονδιακής μισθωμένης περιοχής περίπου 21 χιλιόμετρα ανατολικά του Long Island. Η κυβερνήτης Kathy Hochul τόνισε τη σημασία του έργου για τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντάς το ως «μεγάλη προτεραιότητα για το κράτος». Αυτό το συναίσθημα επαναλαμβάνεται από τον πρόεδρο της PSC, Rory Christian, του οποίου η δήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της έγκρισης: «Η απόφασή μας σήμερα παρέχει την τελευταία έγκριση πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής αυτού του αιολικού πάρκου ανοιχτής θαλάσσης.»

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, με την πρώτη παραγωγή ενέργειας να αναμένεται έως το 2026. Στη συνέχεια, οι εμπορικές λειτουργίες στοχεύουν να ξεκινήσουν το 2027. Αυτό το χρονοδιάγραμμα τοποθετεί το Empire Wind 1 ως βασικό παράγοντα για τους φιλόδοξους στόχους καθαρής ενέργειας της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμη