Στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση, η Ευρώπη επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, οι πηγές αυτές δεν είναι πάντα αξιόπιστες, καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Το Dunkelflaute, ένας γερμανικός όρος που αναφέρεται σε περιόδους με άπνοια και συννεφιά, αποτελεί πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) συμβουλεύει τα ευρωπαϊκά έθνη σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και έχει διεξάγει έρευνα για το Dunkelflaute. Η ανάλυσή του δείχνει ότι οι ψυχρές περιόδους με ελάχιστο άνεμο έχουν επηρεάσει μεγάλα τμήματα της Ευρώπης για παρατεταμένες περιόδους στο παρελθόν.
Καθώς η Ευρώπη βασίζεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο από την ηλεκτρική ενέργεια. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες θα στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους να διαχειρίζεται τις περιόδους χαμηλής αιολικής και ηλιακής ενέργειας χωρίς να καταφεύγει στα ορυκτά καύσιμα.
Μια πιθανή λύση είναι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντλησιοταμίευσης είναι σήμερα ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή έχει περιορισμούς – εξαρτάται σημαντικά από τη γεωγραφία και μπορεί να είναι ευάλωτη στην ξηρασία.
Η λύση του υδρογόνου και οι προκλήσεις
Μια άλλη επιλογή που διερευνάται είναι η αποθήκευση υδρογόνου. Η ηλεκτρόλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή του υδρογόνου από το νερό όταν υπάρχει περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας και στη συνέχεια να αποθηκευτεί και να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια όταν χρειαστεί. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι αναποτελεσματική και οδηγεί σε σημαντική απώλεια ενέργειας. Επιπλέον, το υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη ζήτηση από άλλες βιομηχανίες που έχουν λιγότερους τρόπους να μειώσουν τις εκπομπές. Το υδρογόνο μπορεί επίσης να παραχθεί από φυσικό αέριο, αλλά η διαδικασία αυτή απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που πρέπει να συλλεχθεί και να αποθηκευτεί.
Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, ο ρόλος του υδρογόνου στην παραγωγή ενέργειας ενδέχεται να είναι περιορισμένος. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ακόμη και σε ένα σενάριο όπου η Ευρώπη θα επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδρογόνο θα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου. Η γερμανική κυβέρνηση επιδοτεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να αναπτύξουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με υδρογόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης χορηγήσει χρηματοδότηση σε διάφορα έργα που αποσκοπούν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Ωστόσο, υπήρξαν και πισωγυρίσματα, με ορισμένες εταιρείες να έχουν αναβάλει τους στόχους τους για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου λόγω του υψηλού κόστους κι άλλες να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις αποθήκευσης, όπως μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας και νέες μεθόδους αποθήκευσης θερμότητας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρι το 2040 θα μπορούσαν να υπάρχουν νέες, πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, ένα πιο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα επέτρεπε στις χώρες να εισάγουν και να εξάγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια των περιόδων Dunkelflaute.
Διαβάστε ακόμη