Το φιλόδοξο σχέδιο της Γερμανίας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πράσινο υδρογόνο, ένα στοίχημα γεμάτο με τεχνικές, οικονομικές και στρατηγικές αβεβαιότητες. Η χώρα διοχετεύει δισεκατομμύρια σε υποδομές φυσικού αερίου «έτοιμες για υδρογόνο», οραματιζόμενη ένα μέλλον όπου οι υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα καίνε υδρογόνο αντί για ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, αυτό το όνειρο αντιμετωπίζει έναν σκληρό έλεγχο της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η καύση υδρογόνου σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα τεχνικό εμπόδιο που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς και η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων υδρογόνου είναι άλλη μια σημαντική πρόκληση. Επιπλέον, η υγροποίησή του απαιτεί θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ η χρήση αμμωνίας ως μέσο μεταφοράς απαιτεί πρόσθετες υποδομές και εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.

Από οικονομική άποψη, το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι για την ώρα σημαντικά ακριβότερο από το φυσικό αέριο, παρ’ όλο που η πρόοδος της τεχνολογίας αναμένεται να μειώσει το κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σέ ένα χωριό του Ηνωμένου Βασιλείου, το Redcar. Για την επίτευξη του προγράμματος, ήταν απαραίτητο όλοι να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και να μεταβούν σε ένα δίκτυο υδρογόνου, γεγονός που συνάντησε την αντίσταση του κοινού λόγω του υψηλού κόστους και των ανατρεπτικών ανακαινίσεων που συνεπάγεται, και ακυρώθηκε από την κυβέρνηση.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Γερμανία βλέπει το υδρογόνο ως ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την απαλλαγή από τον άνθρακα των βαρέων βιομηχανιών της και την παροχή εφεδρικής ενέργειας όταν δεν είναι διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας κατασκευάζουν «έτοιμες» μονάδες υδρογόνου, προσδοκώντας μελλοντικές μειώσεις του κόστους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να αποτύχει θεαματικά. Εάν το υδρογόνο δεν χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, η Γερμανία κινδυνεύει να «κλειδωθεί» σε δεκαετίες εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και να χάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους.

Το επόμενο έτος είναι κρίσιμο για το μέλλον του υδρογόνου στην Ευρώπη. Ο κλάδος απαιτεί σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις για να προχωρήσει, αλλά η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει ένα θολό ζήτημα. Με την αύξηση του κόστους και τον ανταγωνισμό από καθιερωμένες λύσεις καθαρής ενέργειας, το στοίχημα της Γερμανίας με το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για το ενεργειακό της τοπίο και τους κλιματικούς της στόχους.

Διαβάστε ακόμη