Η SolarPower Europe δημοσίευσε έναν ψηφιακό χάρτη που επισημαίνει περισσότερα από 200 αγροβολταϊκά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Τα έργα που παρουσιάζονται, τόσο τα πιλοτικά όσο και τα εμπορικά, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 15 GW συνδυασμένης δυναμικότητας. Αντιπροσωπεύουν μια σειρά τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων φωτοβολταϊκών, των φωτοβολταϊκών μεταξύ των σειρών, των δυναμικών φωτοβολταϊκών, των εναέριων φωτοβολταϊκών, των φωτοβολταϊκών στις στέγες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των ηλιακών θερμοκηπίων, όλα προσαρμοσμένα για την εξυπηρέτηση διαφορετικών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Μέχρι στιγμής, ο χάρτης περιλαμβάνει έργα στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Lina Dubina, σύμβουλος πολιτικής της SolarPower Europe, δήλωσε ότι ο χάρτης αποκαλύπτει πώς η αγροηλεκτρική ενέργεια και η γεωργία μπορούν να συμβαδίσουν για να υποστηρίξουν ένα πλήθος καλλιεργειών.

«Η αγροηλεκτρική ενέργεια μπορεί επίσης να ενσωματωθεί με πρακτικές κτηνοτροφίας, όπως η βόσκηση προβάτων, αγελάδων, ορνίθων και η μελισσοκομία», πρόσθεσε η ίδια. «Πολλά agrisolar έργα που παρουσιάζονται στον χάρτη ενσωματώνουν πρωτοβουλίες για τη βιοποικιλότητα με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση αγριολούλουδων καθώς και διαφόρων ειδών ζώων, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τα περιβαλλοντικά οφέλη της ενσωμάτωσης της αγροηλεκτρικής ενέργειας».

Οι χρήστες μπορούν να φιλτράρουν τα έργα με βάση τη δυναμικότητα, τον τύπο τεχνολογίας, την εφαρμογή, τον τύπο έργου, τη χώρα και την κατασκευάστρια εταιρεία. Μεταξύ των μεγαλύτερων έργων που παρουσιάζονται είναι μια επίγεια φωτοβολταϊκή συστοιχία 79 MW, όπου κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ζουν κάτω από φωτοβολταϊκά, που αναπτύχθηκε από τη Vattenfall στο Tützpatz της Γερμανίας, και ένα φωτοβολταϊκό έργο 87,88 MW σε οροφή αγροκτήματος, που αναπτύχθηκε από τη Sun’Agri στο La Mure της Γαλλίας.

Πέρυσι, η SolarPower Europe δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής για τα αγροβολταϊκά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία, η Καταλονία και η Τσεχία δημοσίευσαν οδηγίες για την υιοθέτηση της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη