Η Γαλλία διεξήγαγε την πρώτη δημοπρασία πλωτών υπεράκτιων αιολικών σταθμών εμπορικής κλίμακας στον κόσμο και ανέθεσε μια τοποθεσία 250 MW στα ανοικτά των ακτών της νότιας Βρετάνης. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία, η οποία αποτελεί κλειδί για την δημιουργία υπεράκτιων περιοχών με βάθος νερού 60 μέτρων και άνω. Τη δημοπρασία κέρδισε η κοινοπραξία BayWa re και Elicio. Δέκα διαφορετικές κοινοπραξίες υπέβαλαν προσφορές, γεγονός που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το WindFlix.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει εγκαταστήσει μόνο μικρά επιδεικτικά και πιλοτικά έργα. Η δημοπρασία της Νότιας Βρετάνης είναι η πρώτη δημοπρασία πλωτών υπεράκτιων αιολικών συστημάτων εμπορικής κλίμακας για δημόσια οικονομική στήριξη στην Ευρώπη. Έχουν προγραμματιστεί πολλές ακόμη δημοπρασίες. Η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει τους νικητές δύο άλλων περιοχών 250 MW στη Μεσόγειο τον Δεκέμβριο. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Ελλάδα και η Ιταλία οδεύουν προς τις πρώτες πλωτές δημοπρασίες αιολικής ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημοπρατήσει θαλάσσιο χώρο για πάνω από 15 GW πλωτών έργων και μόλις άνοιξε άλλον έναν γύρο εκμίσθωσης θαλάσσιου πυθμένα για 4,5 GW πλωτών αιολικών.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα έχουν φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών συστημάτων. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Η Νορβηγία ανέβαλε τον πρώτο πλωτό διαγωνισμό της και η Ισπανία διαβουλεύεται για έναν νόμο περί υπεράκτιων αιολικών συστημάτων, γεγονός που αναβάλλει την πρώτη δημοπρασία. Η Ιταλία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το διάταγμα της που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών της. Η αλλαγή κυβέρνησης στην Πορτογαλία ανέβαλε τις πρώτες δημοπρασίες.

Η Ευρώπη μπορεί τώρα να περιμένει να έχει στην καλύτερη περίπτωση 3 GW πλωτών αιολικών σε λειτουργία μέχρι το 2030. Και αυτό απαιτεί οι σχετικές δημοπρασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Διαβάστε ακόμη