Η Σλοβακία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η κυβέρνηση άναψε επίσημα το πράσινο φως για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο και ανέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομικών να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο προτεινόμενος σταθμός, ισχύος έως 1.200 μεγαβάτ, θα κατασκευαστεί στον υπάρχοντα πυρηνικό χώρο Jaslovske Bohunice. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Σλοβακίας, αυτό θα είναι εξ ολοκλήρου κρατική ιδιοκτησία.

Επικέντρωση στη Διαφάνεια και τη Δυτική Τεχνολογία

Ο προμηθευτής του έργου θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού, αποκλείοντας τη ρωσική Rosatom. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την προτίμηση της Σλοβακίας για δυτικές εταιρείες τεχνολογίας από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Νότια Κορέα για την κατασκευή του εργοστασίου.

Ανανεωμένο Ενδιαφέρον για την Πυρηνική Ενέργεια

Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση σε όλη την Ευρώπη. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Σλοβακίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας, εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο επίτευξης των στόχων μηδενικού άνθρακα. Η τεχνολογία προσφέρει μια αξιόπιστη και χαμηλών εκπομπών πηγή ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη