Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσέφερε εγγύηση δανείου υπό όρους ύψους έως και 1,66 δισ. δολαρίων στην Plug Pow προκειμένου να τη βοηθήσει να κατασκευάσει έως και έξι εργοστάσια για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, σύμφωνα με το Reuters.

Το καύσιμο υδρογόνο από τα εργοστάσια θα τροφοδοτεί ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούνται στη διακίνηση υλικών, στις μεταφορές και στη βαριά βιομηχανία, ανέφερε το γραφείο δανειακών προγραμμάτων του υπουργείου.

Το καθαρό ή πράσινο υδρογόνο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 84% σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή υδρογόνου, η οποία αντλεί υδρογόνο από φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες του κύριου αερίου του θερμοκηπίου διοξειδίου του άνθρακα, εκτός αν αυτό συλλεχθεί και αποθηκευτεί υπόγεια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, τροφοδοτώντας με καύσιμα τη βαριά βιομηχανία, όπως το αλουμίνιο, το τσιμέντο και τον χάλυβα, καθώς και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Οι μονάδες παραγωγής καθαρού υδρογόνου θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Plug Power -που ονομάζεται στοίβα ηλεκτρολύτη- η οποία κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Η Plug Power είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρολυτών εμπορικής κλίμακας στις ΗΠΑ.

Φέτος, η Plug εγκαινίασε την πρώτη μονάδα πράσινου υδρογόνου εμπορικής κλίμακας στις ΗΠΑ στο Woodbine της Τζόρτζια.

Το καθαρό υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με ηλεκτρολύτες που λειτουργούν με αιολική και ηλιακή ενέργεια, πυρηνική ενέργεια ή φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα, οι οποίοι διασπούν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα του υδρογόνου παράγεται με ορυκτά καύσιμα με αμείωτες εκπομπές ρύπων, σε ένα κλάσμα του κόστους του καθαρού υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη