Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιτύχουν τους στόχους τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές επικεντρώνονται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι οποίες επί του παρόντος δεν βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων, σύμφωνα με το euractiv.
Το σχέδιο REPowerEU, που ξεκίνησε το 2022, αποσκοπεί στη διακοπή της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αυτό το ανανεωμένο σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να ορίσουν ζώνες ταχείας ανάπτυξης για αιολικά και ηλιακά έργα. Κάθε χώρα πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον μία τέτοια ζώνη έως τον Φεβρουάριο του 2026. Αυτό θα απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη των έργων.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει μια μετατόπιση από δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζονται στις τιμές. Παραδοσιακά, τα έργα ανατίθονταν σε αυτόν που προσέφερε με την χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν φθηνότερες ξένες επιλογές στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν υπόψη μη τιμολογιακά κριτήρια στις δημοπρασίες τους. Αυτά τα κριτήρια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η συμβολή ενός έργου στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας ή την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, ένας ανάδοχος υπεράκτιου αιολικού πάρκου μπορεί να κερδίσει μια προσφορά με βάση τις προσπάθειές του για την αποκατάσταση των τοπικών θαλάσσιων οικοτόπων.
Το τρίτο στάδιο ευθυγραμμίζεται με τον πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο για τη Βιομηχανία Net Zero, ο οποίος προωθεί την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών εντός της ΕΕ. Δίνοντας προτεραιότητα στις εταιρείες με ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού στην ΕΕ, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πράσινης ενέργειας.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν βρει θετικές αντιδράσεις από τις ομάδες συμφερόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ. Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι το βλέπουν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη
- Το market test και τα σενάρια για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου
- Στα δικαστήρια πέντε εμπλεκόμενοι στο ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”
- To 43% της ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη είναι από ΑΠΕ