Μια ελβετική ερευνητική ομάδα διερεύνησε τον ρόλο της αποθήκευσης υδρογόνου σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως αυτό της Ελβετίας. Προσομοίωσαν το ελβετικό σύστημα χρησιμοποιώντας διάφορα σενάρια για να διαπιστώσουν αν η αποθήκευση υδρογόνου θα ήταν επωφελής, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η μελλοντική ηλιακή παραγωγή, τα καιρικά φαινόμενα, η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες και το κόστος που σχετίζεται με την τεχνολογία υδρογόνου και τη μη ύπαρξη αρκετής ισχύος για την κάλυψη της ζήτησης.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι υπό τις περισσότερες συνθήκες, ακόμη και με ευνοϊκό κόστος για το υδρογόνο, η αποθήκευση δεν θα ήταν σημαντικός παίκτης στο ενεργειακό μείγμα της Ελβετίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η Ελβετία μπορεί να διατηρήσει καλές ηλεκτρικές συνδέσεις με τους γείτονές της. Ακόμη και ξηρά έτη με μειωμένη υδροηλεκτρική ενέργεια δεν θα απαιτούσαν αποθήκευση υδρογόνου μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, η μελέτη υποδηλώνει ότι εάν η Ελβετία απομονωθεί περισσότερο από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των γειτόνων της (καθαρή ικανότητα μεταφοράς κάτω από το 30% των σημερινών επιπέδων) και το κόστος της μη κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλό, τότε η αποθήκευση υδρογόνου θα γινόταν πιο ελκυστική. Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε ουσιαστικά από την Ελβετία να γίνει αυτάρκης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με υψηλό κόστος.
Συνολικά, η έρευνα υποδηλώνει ότι η αποθήκευση υδρογόνου μπορεί να μην είναι απαραίτητη προσθήκη στο ενεργειακό σύστημα της Ελβετίας στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφεδρική επιλογή εάν η χώρα απομονωθεί περισσότερο από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των γειτόνων της.
Διαβάστε ακόμη