Ο τομέας της αιολικής ενέργειας παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη καθώς ο μέσος όρος ζωής των αιολικών πάρκων αυξάνεται. Αυτό οδηγεί σε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες επισκευής και ανακατασκευής, τόσο από τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού όσο και από άλλους προμηθευτές.

Η Ισπανία, με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας αιολικών πάρκων στην ΕΕ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Η GE Vernova λειτουργεί εργοστάσιο επισκευής και ανακατασκευής στην Noblejas του Τολέδο, το οποίο έχει εξελιχθεί από εσωτερικό συνεργείο σε παγκόσμιο προμηθευτή ανακατασκευασμένων ανεμογεννητριών, όπως αναφέρει το reve.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το κέντρο διατηρεί ένα ευρύ απόθεμα ανταλλακτικών για να εξυπηρετεί γρήγορα τους πελάτες. Οι πελάτες μπορούν επίσης να στείλουν τα φθαρμένα εξαρτήματά τους στη Noblejas για ανακατασκευή. Το κέντρο επισκευών χρησιμοποιεί στατιστικά μοντέλα για να προβλέψει τη ζήτηση για ανταλλακτικά και να διαχειριστεί τους χρόνους παράδοσης.

Η διαδικασία ανακατασκευής ξεπερνά την απλή επισκευή, αναβαθμίζοντας τα παλιά αποθέματα με όσο το δυνατόν περισσότερες νέες τεχνικές μηχανικής. Αυτό δεν επιμηκύνει μόνο τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού αλλά βελτιώνει και την απόδοσή του.

Η εργασία που γίνεται στη Noblejas αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της GE Vernova για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Ανακατασκευάζοντας ανεμογεννήτριες, η Noblejas βοηθά στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Το κέντρο υπολογίζει ότι πέρυσι απέφυγε τη ζήτηση για 4.500 μετρικούς τόνους νέου χάλυβα.

Η ομάδα της GE Vernova βλέπει τεράστιες ευκαιρίες για την παγκόσμια αιολική ενέργεια, καθώς ο εγκατεστημένος της στόλος αναμένεται να αυξάνεται κατά μέσο όρο 15% κάθε χρόνο. Αυτή η αναμενόμενη αύξηση προβλέπεται να επεκτείνει τη χρήση των εγκαταστάσεων επισκευής, καθώς ο κόσμος πρέπει να διατηρεί όλες τις παλιές ανεμογεννήτριες σε λειτουργία ενώ προσθέτει νέες στον συνολικό στόλο. Επειδή το καύσιμο είναι δωρεάν, ο χρόνος είναι χρήμα. Και η σκουριά δεν κοιμάται ποτέ.

Το εργοστάσιο της Noblejas, που εγκαινιάστηκε πριν από μόλις δέκα χρόνια, επέκτεινε σημαντικά την αποθήκη του, αυξάνοντάς την από 9.000 σε 14.000 τετραγωνικά μέτρα το 2021. Αυτή η επέκταση τους επιτρέπει να συντηρούν ευρύτερο φάσμα εξαρτημάτων, όχι μόνο από ανεμογεννήτριες GE αλλά και από εκείνες που κατασκευάζονται από άλλες εταιρείες.

Η ανάπτυξη αυτής της εγκατάστασης υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της συντήρησης και επισκευής ανεμογεννητριών. Καθώς τα αιολικά πάρκα γερνούν, η ανάγκη για αυτές τις υπηρεσίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το εργοστάσιο της Noblejas λειτουργεί ως πρότυπο για το πώς οι εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν αυτή την αναπτυσσόμενη ευκαιρία της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη