Για τις 20 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του ΑΔΜΗΕ και διαφόρων φορέων, με σκοπό να συζητηθεί το ζήτημα των περικοπών στην «πράσινη ενέργεια» και των μηδενικών τιμών.
Οι περικοπές καθίστανται αναγκαίες λόγω της πληθώρας των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν. Χωρίς αυτές βρίσκεται στον αέρα η διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου από τους Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ρεύματος και του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ). Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα μεγάλα έργα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΑΔΜΗΕ. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα των μηδενικών τιμών ενέργειας για αρκετές ώρες κάθε μέρα, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Η αρνητική αυτή μεταβολή είναι αποτέλεσμα αυτού που αποκαλούμε στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Της συνάρτησης δηλαδή της απόδοσης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών από την ένταση των ανέμων και την ηλιοφάνεια. Αυτός ακριβώς ο παράγοντας υποχρεώνει τη χώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να επενδύει παράλληλα με την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και σε νέες ευέλικτες μονάδες βάσης, απαραίτητες για τη διασφάλιση της επάρκειας που θα λειτουργούν για να καλύψουν τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ. Επί της ουσίας, να μην πέφτει συσκότιση στο δίκτυο όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Οι μηδενικές και αρνητικές τιμές, αν και για τους καταναλωτές αποτελούν μια θετική εξέλιξη, αφού οδηγούν σε χαμηλές τιμές ρεύματος, απειλούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Οι σχεδόν μηδενικές τιμές απειλούν τις μισές ΑΠΕ του ελληνικού συστήματος, καθώς τα 6,5 GW από τα 12,5 GW που είναι εγκατεστημένα στο ελληνικό σύστημα αμείβονται με συμβάσεις από τον ΕΛΑΠΕ, σε τιμές από 50-120 ευρώ/ μεγαβατώρα, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΑΠΕΕΠ εισπράττει από την πώληση της ενέργειας που παράγουν. Στην Ελλάδα πέρυσι οι περικοπές ενέργειας έφτασαν τις 230 MWh. Το 2024 αναμένεται να φτάσουν τις 600 MWh και το 2025 τις 1.500 MWh, νούμερα μεγάλα, που εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ENTSO-E το πρώτο τετράμηνο του έτους, η Ελλάδα είχε μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά για 33 ώρες, εκ των οποίων οι 31 ώρες μέσα στον Μάρτιο από μόλις 10 ώρες τον αντίστοιχο προηγούμενο μήνα του 2023.
Διαβάστε ακόμη