Η REN-Redes Energeticas Nacionais SA, η εταιρεία διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Πορτογαλίας, εντείνει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία με έδρα τη Λισαβόνα ανακοίνωσε σχέδια να επενδύσει μεταξύ 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 έως το 2027, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή η αύξηση των δαπανών θα κατευθυνθεί κυρίως προς τις συνδέσεις δικτύου για νέα έργα ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της REN, Goncalo Morais Soares. Η χρήση του ηλίου για την παροχή ηλεκτρικής ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό αυτής της επένδυσης, αντιπροσωπεύοντας το “μεγαλύτερο” μέρος των αυξημένων δαπανών στον τομέα του ηλεκτρισμού (περίπου 65% του συνόλου).

Το υπόλοιπο ποσό των επενδύσεων θα διανεμηθεί μεταξύ των υποδομών φυσικού αερίου (25%) και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της REN στη Χιλή (10%). Αξιοσημείωτο είναι ότι η REN δεν έχει σχέδια για περαιτέρω διεθνή επέκταση πέραν της Χιλής.

Πρόσθετα σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια, η REN αποκάλυψε επίσης τον στόχο της να μετατρέψει όλα τα δάνειά της σε πράσινα ομόλογα έως το 2030. Τα πράσινα ομόλογα είναι χρηματοοικονομικά μέσα που χρησιμοποιούνται ειδικά για τη χρηματοδότηση έργων με περιβαλλοντικά οφέλη.
Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη δέσμευση της REN για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για την Πορτογαλία, με έμφαση στην ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον εθνικό δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη