Η RWE, μια μεγάλη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, και το λιμάνι του Karlshamn στη Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για να διερευνήσουν αν το λιμάνι μπορεί να γίνει κόμβος για τα επερχόμενα αιολικά έργα της RWE στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το balticwind.eu.

Η συνεργασία αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων λιμανιών για τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής, της εγκατάστασης και της συντήρησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η RWE πιστεύει ότι ένα νέο αιολικό πάρκο μπορεί να αναζωογονήσει ένα κοντινό λιμάνι, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη. Επισημαίνει το υφιστάμενο αιολικό πάρκο Karehamn ως παράδειγμα για το πώς ένα αιολικό έργο μπορεί να δώσει νέα πνοή σε ένα λιμάνι.

Το λιμάνι του Karlshamn το βλέπει ως μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το βαθύ λιμάνι και τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του για να γίνει κέντρο της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας της Βαλτικής Θάλασσας. Γνωρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για λιμενικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της λειτουργίας. Η επέκταση σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με την εμπειρία τους σε αιολικά έργα και logistics. Επιπλέον, το να γίνουν κόμβος αιολικής ενέργειας θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την περιφερειακή οικονομία.

Ως πρώτο βήμα, οι εταίροι θα αξιολογήσουν τις ανάγκες του λιμανιού όσον αφορά την επέκταση και τις επενδύσεις για τη διαχείριση μεγάλων υπεράκτιων αιολικών έργων. Η έγκαιρη ανάπτυξη της λιμενικής χωρητικότητας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η Σουηδία μπορεί να μεγιστοποιήσει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση για ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία για την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας της Σουηδίας.

Η RWE έχει ισχυρό ιστορικό στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς λειτουργεί σήμερα 19 αιολικά πάρκα και αναπτύσσει περισσότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της είναι να αυξήσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική δυναμικότητά της από 3,3 GW σε 10 GW έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη: