Η EQT AB, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, προτίθεται να εξαγοράσει την OX2 AB, τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία ανάπτυξης αιολικών πάρκων της Σουηδίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προσφορά ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων κορόνων (1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αντιπροσωπεύει premium 43,4% σε σχέση με την πρόσφατη τιμή κλεισίματος της μετοχής της OX2.

Η εξαγορά αυτή ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη εστίαση της EQT στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τη στροφή προς τον εξηλεκτρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η EQT έχει ιστορικό επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με προηγούμενες συμφωνίες που αφορούσαν τον γερμανικό παραγωγό ενέργειας Tion Renewables και την αμερικανική Cypress Creek Renewables. Η OX2, παρά την ηγετική της θέση στη Σουηδία, αντιμετώπισε πρόσφατα προκλήσεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη της τριμηνιαία ζημία και η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί σημαντικά φέτος.

Ωστόσο, η EQT βλέπει δυνατότητες στην OX2. Η εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων μπορεί να υπερηφανεύεται για έργα όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και διεθνώς, που εκτείνονται μέχρι την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Peas Industries, ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της OX2 με ποσοστό 46%, έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την εξαγορά. Επιπλέον, η ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της OX2 συνιστά ομόφωνα την έγκριση της προσφοράς από τους μετόχους.

Η EQT πιστεύει ότι η εμπειρία της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης την καθιστά κατάλληλη για την ιδιοκτησία της OX2. Σχεδιάζουν να επενδύσουν περαιτέρω στην αγωγό έργων της OX2, επιταχύνοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη της εταιρείας. Με την εξαγορά αυτή, η EQT στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.