«Αναπτυξιακό στοίχημα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου με άρθρο της στο Βήμα της Κυριακής την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού θα προσφέρουν ποικιλοτρόπως τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στην εθνική οικονομία. Ο νέος εθνικός σχεδιασμός (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – ΕΣΕΚ), ο οποίος τον Ιούνιο θα αποσταλεί για έγκριση στην Κομισιόν, περιλαμβάνει την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος 1,95 GW(γιγαβάτ) έως το 2030.

Σημειώνεται πως για τη χωροθέτησή τους έχουν προκριθεί έξι θαλάσσιες ζώνες, από τις δέκα Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ στη μεσοπρόθεσμη φάση έως 2030-2032. Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025- 2034 του ΑΔΜΗΕ, προτείνεται η ανάπτυξη των πρώτων πλωτών αιολικών πάρκων στη Θράκη (πιλοτική εφαρμογή ΥΑΠ σε Έβρο, Σαμοθράκη) ισχύος 600 MW, στην Κρήτη 600 MW, στις Κυκλάδες (Σύρος, Πάρος, Νάξος) 250 MW, στην Αττική (Κυκλάδες πλησίον Αττικής και Νότιος Ευβοϊκός) 200 MW και στα Δωδεκάνησα (Κως – Σορωνή) 350 MW. Αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για τα απαιτούμενα έργα διασύνδεσης στις περιοχές ανάπτυξης θαλάσσιων πάρκων και θα το υποβάλλει προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η κα Σδούκου, τα υπεράκτια αιολικά είναι ένα καλό παράδειγμα για τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την ενεργειακή μας πολιτική. Προφανώς και η εξασφάλιση χαμηλού κόστους είναι στην κορυφή όταν επιλέγουμε ποιες τεχνολογίες θα αξιοποιήσουμε, όμως δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που έχει σημασία. Μπορεί κάποια ωριμάζουσα τεχνολογία να έχει υψηλότερο ενεργειακό κόστος αρχικά και χαμηλότερο αργότερα, αλλά στο μεταξύ να δημιουργεί προστιθέμενη αξία και να έχει θετικό πρόσημο για τη χώρα. Οφείλουμε, λοιπόν, να αξιολογούμε κάθε περίπτωση μέσα από αυτό το πρίσμα και να επιλέγουμε προσεκτικά.

«Η παραγωγή αυτή γίνεται δίχως να δεσμεύεται πολύτιμη γη, άρα δίνεται λύση στο ζήτημα της χερσαίας χωροθέτησης και της σύγκρουσης με άλλες χρήσεις γης, κυρίως για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, που θα εντείνεται όσο ανεβαίνει η διείσδυση των ΑΠΕ», σημείωσε η κα Σδούκου.

Διαβάστε ακόμη: