Η Ουγγαρία διερευνά τις δυνατότητες των συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας (UES) για τη διαχείριση της μεταβλητότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy.news. Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί μια δεκαετία σημαντικής ανάπτυξης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Η πρόκληση έγκειται στον κυμαινόμενο χαρακτήρα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ηλιοφάνεια και η διαθεσιμότητα του ανέμου επηρεάζουν άμεσα την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε αναντιστοιχία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του δικτύου.
Τα συστήματα UES, ιδίως η αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρουν μια λύση. Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. ηλιόλουστες ημέρες), η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί. Αυτή η αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει στο δίκτυο όταν η ζήτηση είναι υψηλή ή η παραγωγή χαμηλή.
Για να εκτιμηθεί η σκοπιμότητα της κατασκευής ενός συστήματος UES, η Ουγγαρία ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας (FS) στις περιοχές Borsod και Heves. Η FS περιλαμβάνει δοκιμαστικές γεωτρήσεις και γεωφυσικές μετρήσεις σε δύο περιοχές για τη συλλογή κρίσιμων επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων.
Τα δυνητικά οφέλη είναι διπλά. Το σύστημα UES μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου με την εξισορρόπηση του δικτύου μέσω της αποθήκευσης και της απελευθέρωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας μια πιο αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, το έργο ενσωματώνει πρακτικές υπεύθυνης διαχείρισης των υδάτων. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά που σχεδιάζονται για την επιφάνεια του ταμιευτήρα αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της εξάτμισης του νερού, ενώ δυνητικά παράγουν πρόσθετη καθαρή ενέργεια.
Με προγραμματισμένη δυναμικότητα 600 μεγαβάτ (MW) και διάρκεια εκφόρτισης 6 ωρών, το έργο αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ουγγαρία στην ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαλείψεως. Εάν επιτύχει, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο και αξιόπιστο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα.
Διαβάστε ακόμη