Η RWE, πρωτοπόρος στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υπέγραψε συμφωνίες με τις Hitachi Energy και Aibel για συνεργασία στην προμήθεια συστημάτων υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) για τα αιολικά της πάρκα στη θάλασσα. Αυτά τα συστήματα HVDC είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από υπεράκτια αιολικά στα χερσαία ηλεκτρικά δίκτυα.

Οι συμφωνίες, που υπεγράφησαν στο Αμβούργο της Γερμανίας, είναι μακροπρόθεσμες και επικεντρώνονται στην παράδοση τριών συστημάτων HVDC για τα επερχόμενα υπεράκτια αιολικά έργα της RWE. Αναμένεται αυτά τα έργα να συνδεθούν στο δίκτυο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η Hitachi Energy θα είναι υπεύθυνη για την παροχή συστημάτων μετατροπής τάσης (VSC). Αυτά τα συστήματα μετατρέπουν το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) που παράγεται από τα αιολικά πάρκα σε συνεχές ρεύμα (DC) για αποδοτική μεταφορά μεγάλων αποστάσεων. Μόλις το ρεύμα DC φτάσει στη στεριά, θα μετατραπεί ξανά σε AC για ενσωμάτωση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Aibel, από την άλλη πλευρά, θα αναλάβει τον μηχανικό σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) των θαλάσσιων πλατформών για τα συστήματα HVDC. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία αυτών των πλατφоρμών. Οι χερσαίες εργασίες κατασκευής θα ανατεθούν με ξεχωριστή σύμβαση κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης κάθε έργου.

Η RWE πιστεύει ότι αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ενσωμάτωση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο δίκτυο. Οι συμφωνίες επιτρέπουν στη Hitachi Energy και την Aibel να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων την αλυσίδα εφοδιασμού, το εργατικό δυναμικό και την παραγωγική ικανότητα που απαιτούνται για τα συστήματα HVDC. Επιπλέον, η RWE έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί περισσότερα συστήματα HVDC από τη συνεργασία για μελλοντικά αιολικά έργα παγκοσμίως.

Για την Hitachi Energy, αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια στροφή προς ένα πιο συνεργατικό επιχειρηματικό μοντέλο. Η εταιρεία βλέπει αυτό το έργο ως μια ευκαιρία να υποστηρίξει τις χώρες στην επίτευξη των στόχων τους για καθαρή ενέργεια μέσω της ανάπτυξης λύσεων καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Η Aibel θεωρεί τη συμφωνία ως επικύρωση της ανταγωνιστικής προσέγγισής τους που αναπτύχθηκε με την Hitachi Energy. Θεωρούν τη δομή κινδύνου-απόδοσης της συνεργασίας και τη δυνατότητα προκαταρκτικής κράτησης χωρητικότητας ως θετικά στοιχεία που ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά της αιολικής ενέργειας θαλάσσης.

Διαβάστε επίσης: