Στις κερδοφόρες αγορές και προϊόντα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και στις ΗΠΑ θα επικεντρωθεί η Siemens Gamesa, μετά την ανακοίνωση αλλαγής διοίκησης.
Νέος επικεφαλής της Siemens Gamesa θα είναι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Energy, Βίνοντ Φιλίπ (Vinod Philip), όπως ανακοίνωσε η Siemens Energy. Ο Βίνοντ Φιλίπ θα αναλάβει από την 1η Αυγούστου τη θέση του Γιόχεν Άικχολτ (Jochen Eickholt), ο οποίος πάει στη θυγατρική της αιολικής ενέργειας με στόχο να την αναδιοργανώσει.
Ο Άικχολτ θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Siemens Gamesa είχε τρία διαφορετικά αφεντικά μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο Φιλίπ θα είναι σύντομα ο τέταρτος.
Οι δυναμικότητες για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην ανοικτή θάλασσα πρόκειται να αυξηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο Cuxhaven (Γερμανία), στο Aalborg (Δανία) και στη Χάβρη (Γαλλία).
Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο χερσαίο τμήμα. Αντίθετα, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στο πιο κερδοφόρο τμήμα offshore, γεγονός που θα μπορούσε να εξισορροπηθεί με την πάροδο των ετών. Με τον τρόπο αυτό, η Siemens Gamesa θα πρέπει να επιστρέψει επιτέλους στην κερδοφορία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τη Siemens Gamesa, αλλά αντικατοπτρίζουν και τις δυσκολίες του κλάδου γενικότερα.
Το χρηματιστήριο καλωσόρισε, πάντως, τα σχέδια αναδιάρθρωσης με άλμα της τιμής της μετοχής κατά περισσότερο από 10% σε λίγο πάνω από 22 ευρώ. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από 7 ευρώ το φθινόπωρο.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περίμεναν πολύ καιρό για μια νέα αιολική στρατηγική από τη Siemens Energy. Πέρυσι, η εισηγμένη στο DAX εταιρεία σημείωσε ζημίες ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της καταστροφής της Gamesa.
Πιθανή έξοδος από τον χερσαίο κλάδο
Ο ειδικός στον τομέα της αιολικής ενέργειας είχε ξεκινήσει την επανεξέταση του εγκατεστημένου στόλου του λόγω της σημαντικής αύξησης του ποσοστού βλάβης των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Αυτό αποκάλυψε ανώμαλη, ανησυχητική συμπεριφορά κραδασμών σε ορισμένες ανεμογεννήτριες.
Ο όμιλος διέκοψε τις πωλήσεις και ξεκίνησε να εντοπίζει το πρόβλημα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια επιβάρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για το λόγο αυτό, ο Όμιλος εξέτασε επίσης μια πιθανή έξοδο από τον κλάδο. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο χερσαίος τομέας μπορεί να είναι ένας ελκυστικός επιχειρηματικός τομέας», δήλωσε ο Kρίστιαν Μπρουχ (Christian Bruch), CEO της Siemens Energy. Η αγορά θα αυξηθεί έως και 8% εκτός Κίνας τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για την ανοικοδόμηση του τομέα.
Στόχος της αναδιοργάνωσης είναι η Siemens Gamesa να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2026. Μακροπρόθεσμα, το τμήμα θα πρέπει να επιτύχει διψήφια λειτουργικά περιθώρια κέρδους. Η επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει τελικά να είναι εξίσου κερδοφόρα με τον υπόλοιπο όμιλο, δήλωσε εκπρόσωπος. Μόνο τότε θα είχε νόημα να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Όσοι βρίσκονται κοντά στον Όμιλο τόνισαν ότι η αλλαγή στην ηγεσία από τον Άικχολτ στον Φιλίπ ήταν θετική εξέλιξη. Η διαδικασία θα πάρει χρόνο, οπότε θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει η αλλαγή γενιάς τώρα.
Siemens Gamesa: Στόχος τα διψήφια περιθώρια κέρδους
Ο Άικχολτ εξεπλάγη από τα προβλήματα ποιότητας της νέας γενιάς στροβίλων 5.X. Οι τουρμπίνες είχαν αναπτυχθεί πριν από τη θητεία του, αλλά τα προβλήματα έγιναν γνωστά μόνο μετά την έναρξη της θητείας του, αναφέρει η Handelsblatt. Αυτό έκανε τη δουλειά του πολύ πιο δύσκολη. «Είμαι σίγουρος ότι είχε φανταστεί τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ένας εσωτερικός συνεργάτης. Ωστόσο, είχε βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από αυτό, όπως η ανάπτυξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Αφού έγιναν γνωστά τα προβλήματα πέρυσι, κύκλοι του Εποπτικού Συμβουλίου τόνιζαν ότι ο Άικχολτ απολάμβανε πλήρους εμπιστοσύνης ως υπεύθυνος αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, προκειμένου να αναπροσανατολιστεί στρατηγικά η εταιρεία, θα χρειαζόταν κάποια στιγμή ένας διευθυντής με διαφορετικό προφίλ.
Η Siemens Gamesa σκοπεύει να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες αγορές και προϊόντα στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στο μέλλον. Συγκεκριμένα, αυτές είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Άλλες τοπικές αγορές θα εξυπηρετούνται σε νέες δραστηριότητες μόνο εάν αυτό έχει οικονομικό νόημα στην εκάστοτε περίπτωση».
Οι παραγωγικές ικανότητες στην χερσαία περιοχή πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε αλλαγές στον αριθμό των θέσεων εργασίας. Η Siemens Energy δεν παρείχε αριθμητικό στοιχείο για το θέμα αυτό.
Συνολικά, ο αριθμός των εργαζομένων στη Siemens Gamesa θα παραμείνει λίγο πολύ σταθερός τα επόμενα χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ ευχαρίστησε τον Άικχολτ για τη δέσμευσή του, δηλώνοντας πως «είναι δίκαιο να τονίσουμε ότι οι αιτίες των προβλημάτων ποιότητας δεν εμπίπτουν στη θητεία του ως διευθύνοντος συμβούλου». Ο Άικχολτ είχε θέσει τα θεμέλια για το νέο ξεκίνημα.
Ο διάδοχός του, Φιλίπ, ήταν προηγουμένως επικεφαλής υπηρεσιών για τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής της Siemens Energy, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας και, ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, υπεύθυνος για τις παγκόσμιες λειτουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τομείς όπως η πληροφορική και οι προμήθειες.
Στο μέλλον, θα διοικεί την Gamesa από το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Energy, όπως και τους άλλους τομείς. Το νέο του έργο είναι απαιτητικό. Η Siemens Gamesa σημειώνει υψηλές ζημίες εδώ και χρόνια. Η μία προειδοποίηση για τα κέρδη διαδεχόταν την άλλη.
Ανταγωνισμός των κατασκευαστών στροβίλων
Ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση. Παρόλο που η ζήτηση για ανεμογεννήτριες είναι υψηλότερη από ποτέ άλλοτε, δεν ήταν σχεδόν δυνατόν να κερδίσει κανείς χρήματα με αυτές.
Επειδή πολλές χώρες έχουν περάσει από τις σταθερές κρατικές πληρωμές σε συστήματα ελεύθερων διαγωνισμών στα οποία μόνο ο φθηνότερος πάροχος αναλαμβάνει τη σύμβαση, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών έχουν οδηγηθεί σε καταστροφικό ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστές από την Κίνα έχουν μειώσει περαιτέρω τις τιμές στην παγκόσμια αγορά και προσπαθούν τώρα όλο και περισσότερο να εδραιωθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Siemens αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ποιότητας με μια νέα γενιά χερσαίων ανεμογεννητριών για χερσαίες ανεμογεννήτριες. Η Siemens Gamesa ανέστειλε προσωρινά τις νέες πωλήσεις. Σύμφωνα με φήμες, ωστόσο, οι πωλήσεις των τουρμπίνων 4Χ θα μπορούσαν να επαναληφθούν κατά το τρέχον οικονομικό έτος σε πρώτη φάση.
Εν όψει αυτού, οι τράπεζες έγιναν επίσης πιο επιφυλακτικές. Προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της, η Siemens Energy αναγκάστηκε να ζητήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων.
Οι προσδοκίες για το σύνολο του έτους
Η κατάσταση έχει ηρεμήσει σημαντικά με τη χορήγηση της άδειας και η Siemens Energy σημειώνει επίσης περαιτέρω λειτουργική πρόοδο.
Ο όμιλος επέστρεψε ήδη στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023 – 24. Τα πράγματα πήγαν επίσης καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο δεύτερο τρίμηνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά κάτι λιγότερο από 4% σε 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 108 εκατομμύρια ευρώ μετά από ζημίες 189 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Επίσης, σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς. Η δραστηριότητα των σταθμών παραγωγής ενέργειας και η τεχνολογία μετάδοσης, για παράδειγμα, πάνε καλά. Η Siemens Gamesa μείωσε ελαφρώς τις λειτουργικές ζημίες της στα 365 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά λίγο λιγότερο από πέντε τοις εκατό στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική θετική εξέλιξη, η Siemens Energy αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Ο Όμιλος αναμένει πλέον αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 10 έως 12%. Προηγουμένως ήταν 3 έως 7%. Η Siemens Energy συνεχίζει να αναμένει κέρδη μετά από φόρους έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η ανταγωνίστριά της GE Vernova, η οποία εισήχθη πρόσφατα στο χρηματιστήριο, αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά συγκρίσιμο ποσοστό 5% στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Στο τελικό αποτέλεσμα, η αμερικανική εταιρεία σημείωσε ζημίες 106 εκατ. δολαρίων, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 189 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, ούτε το αιολικό τμήμα της GE Vernova τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 40% σε 1,15 δισ. δολάρια το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο και οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν σε 173 εκατ. δολάρια.
Λόγω του καταστροφικού πολέμου τιμών και της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να αυξήσουν για πρώτη φορά σημαντικά τις τιμές τους. Κατά μέσο όρο, μια ανεμογεννήτρια κοστίζει πλέον μεταξύ 25% και 30% περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Διαβάστε ακόμα: