Τις προοπτικές ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής Hexicon, Marcus Thor στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Σύμφωνα με την εταιρεία η ευκαιρία για τα υπεράκτια αιολικά είναι τεράστια, καθώς η συνολική τους ισχύ προβλέπεται να φτάσει σε σχεδόν 270 GW έως το 2050.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τα αποτελέσματα του 2023 και εξουσιοδότησε το ΔΣ της εταιρείας, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων μετοχών, δικαιωμάτων αγοράς μετοχών ή/και μετατρέψιμων χρεογράφων μέσω των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μπορεί να αυξηθεί μέχρι 20%.
Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών, με παρουσία σε 4 ηπείρους. Διαθέτει τη δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, δηλαδή τις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μία πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο αναλογικό κόστος. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει την πατέντα αυτή σε περισσότερες από 25 χώρες και δραστηριοποιείται ήδη σε 4 ηπείρους με περισσότερα από 12 projects σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει θυγατρική την Hexicon Power, σε ένα σχήμα όπου συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power είναι ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης.
Η Hexicon λειτουργεί με ένα διπλό επιχειρηματικό μοντέλο, τόσο στο αρχικό στάδιο σχεδιάζοντας ένα έργο, όσο και ως πάροχος τεχνολογίας.
Διπλό μοντέλο ανάπτυξης
Στο project management η Hexicon εστιάζει σε έναρξη και ανάπτυξη έργων σε νέες και αναπτυσσόμενες αγορές, σε συνεργασία τόσο με τοπικούς όσο και με διεθνείς συνεργάτες. Με παρουσία σε πολλαπλές αγορές παγκοσμίως, το χαρτοφυλάκιο έργων της είναι καλά διαφοροποιημένο και καλά τοποθετημένο στις βασικές περιοχές για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ταυτόχρονα προωθεί τη δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, τις δίδυμες ανεμογεννήτριες.
Τα δύο επιχειρηματικά της μοντέλα λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, διαφοροποιώντας την επιχείρηση και δημιουργώντας ανεξάρτητες ροές εσόδων αλλά και δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ τους.
Στην ελληνική αγορά η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης της αγοράς προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Από το σχεδιασμό στην υλοποίηση
Η διαδικασία ανάπτυξης του έργου για την εταιρεία ξεκινά από μια διεξοδική διερεύνηση του δυναμικού των αιολικών πόρων και των θαλάσσιων συνθηκών μαζί με την προσεκτική παρακολούθηση των πολιτικών και των συνθηκών για την ανάπτυξη των πλωτών στην επιλεγμένη αγορά. Αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της αγοράς, το έργο μπαίνει στη φάση Prospect, πραγματοποιώντας περαιτέρω έρευνα αγοράς καθώς και αναζητώντας πιθανούς εταίρους.
Μόλις διαμορφωθεί το μετοχικό σχήμα και επιλεγεί μια περιοχή βυθού, το έργο από Prospect επαναπροσδιορίζεται ως Έργο και ξεκινά η ωρίμανση του ώστε να ληφθεί το FID (Τελική Επενδυτική Απόφαση). Όσο το έργο εξελίσσεται και ωριμάζει, οι κίνδυνοι μειώνονται και η αξία του αυξάνεται.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Hexicon είναι να μειώνει τη συμμετοχή της καθώς ωριμάζει το έργο και να αποεπενδύει από αυτό πριν το έργο φτάσει στο FID, την τελική επενδυτική απόφαση.