Ενδιαφέροντα στοιχεία για την τουρκική αγορά φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων παρουσίασαν εκπρόσωποι του κλάδου στο πρώτο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Ενέργειας που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο πρόεδρος της GENSED, που εκπροσωπεί την αγορά φωτοβολταϊκών (παραγωγούς ενέργειας, αλλά και βιομηχανίες ή εγκαταστάτες) Tolga Murat Ozdemir και ο πρόεδρος της TUREB, της Τουρκικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Ibrahim Erden, δε μίλησαν μόνο για τους φιλόδοξους στόχους της γειτονικής χώρας μέχρι το 2035, αλλά και για τα περιθώρια συνεργασίας των δύο κρατών με στόχο την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Τόνισαν, επίσης, πως τα προβλήματα για την ανάπτυξη της αγοράς είναι κοινά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: η προσέλκυση επενδυτών για τη χρηματοδότηση των έργων και οι περιορισμοί στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που κατάλαβαν, πάντως, όσοι παρακολούθησαν τις δύο παρουσιάσεις, ειδικά του κ. Erden, είναι η σημαντική τοπική παραγωγή της Τουρκίας, ειδικά στον τομέα των αιολικών πάρκων. Η γειτονική χώρα διαθέτει ήδη βιομηχανίες και βιοτεχνίες που παράγουν εξαρτήματα για αιολικά πάρκα με τη συνολική ετήσια παραγωγή να ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια ενώ το 70% αυτής της παραγωγής εξάγεται σε 52 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί δημοπρασίες για νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ποσοστά τοπικής παραγωγής για τα αιολικά πάρκα που θα αδειοδοτηθούν.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Ozdemir, λειτουργούν στην Τουρκία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 12,45 GW και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 12 GW με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη γείτονα χώρα να φτάνει τα 106 GW. Το σημερινό εθνικό σχέδιο ΑΠΕ της Τουρκίας προβλέπει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών πάρκων στα 33 GW μέχρι το 2030 και στα 53 GW μέχρι το 2035. Για τα αιολικά πάρκα οι αντίστοιχοι στόχοι είναι 18 GW και 30 GW (από τα οποία 5 GW να προέρχονται από υπεράκτια αιολικά όπως εξήγησε ο κ. Erden). Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της τουρκικής αγοράς φωτοβολταϊκών είναι η κατακερματισμένη παραγωγή αφού μόλις 1,6 GW έχουν εγκατασταθεί μέσω της παραδοσιακής οδού των δημοπρασιών / αδειοδοτήσεων, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν μέσω net metering κ.λπ.

Στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα 280 αιολικά πάρκα με 4.100 ανεμογεννήτριες, είπε ο πρόεδρος της TUREB αλλά το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας από πλευράς νέων εγκαταστάσεων (λειτούργησαν μόλις 538 MW νέων αιολικών). Το στοίχημα της αγοράς, τόνισε, είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες, μικρές, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΑΠΕ που θα επιτρέψουν την υλοποίηση νέων μονάδων καθώς σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται επενδύσεις συνολικής ισχύος 35 GW.