«Ανέφικτο» χαρακτήρισε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρήση 20 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν. «Πρόκειται για τεχνολογία με υψηλό κόστος, ενώ η εν λόγω αγορά βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», σημείωσε σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Όπως μάλιστα δήλωσε οι τιμές του πράσινου υδρογόνου απέχουν παρασάγγας από αυτές του γκρίζου.

Στον απόηχο αυτής της δήλωσης ανακοινώθηκε πως επτά έργα πράσινου υδρογόνου με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 1,5 GW έλαβαν συνολικά 720 εκατ. ευρώ (772 εκατ. δολάρια) στην δημοπρασία επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου της ΕΕ. Σύμφωνα με το Hydrogen insight οι τιμές προσφοράς που επιτεύχθηκαν είναι εντυπωσιακά χαμηλές. H χαμηλότερη ανέρχεται σε μόλις 0,37 ευρώ ανά χιλιόγραμμο Η2. Τρεις από τους νικητές της δημοπρασίας βρίσκονται στην Ισπανία, άλλοι δύο στην Πορτογαλία και από ένας στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κάθε επιτυχών υποψήφιος θα λάβει από 8 έως 245 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον όγκο της προσφοράς και την επικρατέστερη προσφορά ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου. Για παράδειγμα, το έργο Catalina 500MW στην Ισπανία θα λάβει 230 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 480.000 τόνων σε δέκα χρόνια με 0,48 ευρώ/kg, ενώ το σχέδιο El Alamillo 60MW θα λάβει 24 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 65.000 τόνων κατά την ίδια περίοδο με 0,38 ευρώ/kg.

Τα δύο μεγαλύτερα έργα είναι βιομηχανικής κλίμακας, με δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 500MW, ενώ το μικρότερο έργο έχει δυναμικότητα 35MW. Συνολικά, τα έργα που κέρδισαν αναμένεται να παράγουν 1,58 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου σε διάστημα δέκα ετών για χρήση στην παραγωγή χάλυβα, λιπασμάτων και χημικών προϊόντων και για την κάλυψη της ζήτησης από τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Εφόσον οι επιτυχείς προσφορές ανέρχονται σε 0,48 ευρώ/kg υδρογόνου, είναι απίθανο να «γεφυρωθεί το χάσμα» μεταξύ του πράσινου υδρογόνου που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του γκρίζου H2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies δήλωσε ότι η αγορά πράσινου υδρογόνου κοστίζει περίπου 8 €/kg στην Ευρώπη. «Αν πάρουμε τους 500.000 τόνους με μέσο όρο 8 ευρώ [8,57 δολάρια] ανά κιλό – αυτός είναι λίγο πολύ ο μέσος όρος των προσφορών- είμαστε μακριά από τα 3 ή τα 5 ευρώ. Μην ονειρεύεστε, 8 ευρώ είναι το καλύτερο σενάριο, είπε. «Αν πληρώνω 8 ευρώ ανά κιλό, σε σύγκριση με 1 ευρώ [για το γκρίζο υδρογόνο], η ζυγαριά γέρνει», πρόσθεσε.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κυμαίνονταν από το χαμηλότερο ποσό των 0,38 €/kg μέχρι το ανώτατο όριο των 4,50 €/kg, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παραγωγοί ήλπιζαν να επιτύχουν πολύ υψηλότερη κατανομή επιδότησης. Ωστόσο, η ΕΕ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να μειώσει το ανώτατο όριο προσφοράς στα 3,50 €/kg στην επόμενη δημοπρασία ύψους 2,2 δισ. ευρώ το φθινόπωρο. Το μπλοκ δεν κατακύρωσε το σύνολο των 800 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί για τον πιλοτικό πλειστηριασμό, αφήνοντας περίπου 80 εκατ. ευρώ «ψυγείο». Οι επιτυχόντες πρέπει να προετοιμάσουν τις ατομικές συμφωνίες επιχορήγησης, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024, με σκοπό την έναρξη της παραγωγής υδρογόνου εντός πέντε ετών.