Η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά είναι γνωστή για το ότι είναι καθαρή, αλλά υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Ένας κρίσιμος τομέας εστίασης είναι το αποτύπωμα άνθρακα των φωτοβολταϊκών, το οποίο αντικατοπτρίζει τους πόρους που χρησιμοποιούνται και τη ρύπανση που παράγεται κατά την παραγωγή, σύμφωνα με το pv magazine.

Η κατασκευή ηλιακών κυψελών απαιτεί πολλή ενέργεια, ειδικά για την παραγωγή πολυσιλικίου, ενός βασικού υλικού που πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρό. Η παραδοσιακή διαδικασία για τα κρυσταλλικά πυριτιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, έχει σχετικά υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Ωστόσο, αναδύονται νεότερες τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα των φωτοβολταϊκών. Μια τέτοια τεχνολογία είναι η ετεροδιασταύρωση με ενδιάμεσο λεπτό στρώμα (HJT), η οποία χρησιμοποιεί μια διαφορετική διαδικασία και λεπτότερα πυριτιακά πλακίδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτύπωμα άνθρακα σχεδόν μισό από αυτό των παραδοσιακών μεθόδων.

Η τεχνολογία HJT προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών μεθόδων. Πρώτον, χρησιμοποιεί λεπτότερα πυριτιούχα πλακίδια, τα οποία απαιτούν λιγότερα υλικά και ενέργεια για την παραγωγή τους. Δεύτερον, χρησιμοποιεί μια απλούστερη διαδικασία παραγωγής με λιγότερα στάδια και χαμηλότερες θερμοκρασίες, μειώνοντας και πάλι την κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, η τεχνολογία HJT επιτρέπει την πιο αποτελεσματική χρήση του πυριτιούχου υλικού, με λιγότερα απορρίμματα.
Μια πρόσφατη έκθεση της Huasun Energy έδειξε ότι το φωτοβολταϊκών HJT, έχει αποτύπωμα άνθρακα 366 γραμμάρια CO2 ισοδύναμο ανά watt, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα που πέφτουν κάτω από το όριο των 400 g/W και χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά χαμηλού άνθρακα. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το εκτιμώμενο αποτύπωμα 750 g/W των παραδοσιακών κρυσταλλικών πυριτιακών μονάδων.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας HJT και άλλων διαδικασιών κατασκευής φωτοβολταϊκών χαμηλού άνθρακα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ακόμα πιο βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Καθώς οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση του ότι η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα συνεχίσει να είναι μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.