Οι μπαταρίες πρέπει να οδηγήσουν σε εξαπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους για το 2030, αφού η ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι, δήλωσε ο ΙΕΑ στην πρώτη του αξιολόγηση της κατάστασης σε ολόκληρο το οικοσύστημα των μπαταριών. Σε αυτό το σενάριο, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες θα αντιστοιχούσαν στο 90% της αύξησης και τα αντλητικά υδροηλεκτρικά συστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού pv.
Στην έκθεσή του «Batteries and Secure Energy Transitions» (Μπαταρίες και ασφαλείς ενεργειακές μεταβάσεις), ο εποπτικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι περιέγραψε τις μπαταρίες ως κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων που περιγράφηκαν στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι. Είπε ότι η ανάπτυξη των μπαταριών ξεπερνά σχεδόν όλες τις άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας το 2023, λόγω της μείωσης του κόστους, της καινοτομίας και των υποστηρικτικών βιομηχανικών πολιτικών.
Ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε για τα έργα μπαταριών σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, τις μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, τα minigrids και τα ηλιακά οικιακά συστήματα, προσθέτοντας συνολικά 42 GW χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών σε όλο τον κόσμο, με αύξηση άνω του 130% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα (EV) αυξήθηκε κατά 40% το 2023, με 14 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.
«Παρά τη συνεχιζόμενη χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου σε δισεκατομμύρια προσωπικές συσκευές στον κόσμο, ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 90% της ετήσιας ζήτησης μπαταριών ιόντων λιθίου», αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ. «Αυτό είναι αυξημένο από το 50% για τον ενεργειακό τομέα το 2016, όταν η συνολική αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου ήταν 10 φορές μικρότερη».
Σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% – μία από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος πρέπει να μειωθεί περαιτέρω χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την τεχνολογία για την παγκόσμια κλιμάκωση των μπαταριών.
Η προσδοκία είναι ότι η περαιτέρω καινοτομία στη χημεία και την κατασκευή των μπαταριών θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο μέσο κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου κατά 40% ακόμη από το 2023 έως το 2030 και να φέρει στην αγορά μπαταρίες ιόντων νατρίου. Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, αλλά θα αποτελούν ένα αυξανόμενο μερίδιο των μπαταριών σταθερής αποθήκευσης, καθώς το κόστος τους είναι 30% χαμηλότερο από εκείνο των μπαταριών φωσφορικού λιθίου-σιδήρου (LFP).
«Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός με τις νέες μονάδες άνθρακα στην Ινδία. Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερα από τα νέα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα και την ενέργεια από φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.
Οι μειώσεις του κόστους καθιστούν επίσης την αυτόνομη αποθήκευση μπαταριών πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις επιλογές αιχμής φυσικού αερίου, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ.
Σύμφωνα με το πιο φιλόδοξο σενάριο, οι συνολικές δαπάνες για μπαταρίες σε όλες τις εφαρμογές θα αυξηθούν στα 800 δισ. δολάρια έως το 2030, σχεδόν 400% υψηλότερα από το 2023. Αυτό σημαίνει διπλασιασμό του μεριδίου των μπαταριών στις συνολικές επενδύσεις καθαρής ενέργειας εντός επτά ετών.
Η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ενώ η Κίνα παράγει σήμερα τις περισσότερες μπαταρίες, η έκθεση έδειξε ότι το 40% όλων των ανακοινωθέντων σχεδίων για την κατασκευή νέων μπαταριών είναι σε προηγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν όλα αυτά τα σχέδια κατασκευαστούν, οι οικονομίες αυτές θα έχουν σχεδόν αρκετή παραγωγή για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες μέχρι το 2030 στην πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές», αναφέρει η έκθεση.