Η Ørsted ο μεγαλύτερος κατασκευαστής θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη (24/4) ότι ένα έργο στην Ταϊβάν που θα παρέχει ενέργεια στον κατασκευαστή chip Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) προχωράει καλά και βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ørsted δήλωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους ότι είχε λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα Greater Changhua 2b και 4 ισχύος 920 μεγαβάτ (MW), τα οποία θα τροφοδοτήσουν κυρίως την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip στον κόσμο.

Η Ørsted δεν έχει αναφέρει πόσα χρήματα επενδύει στο έργο.

Η TSMC, κορυφαίος προμηθευτής εταιρειών όπως η Apple και η Nvidia, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό του έργου. Η TSMC είναι τόσο σημαντική για την οικονομία της Ταϊβάν που συχνά αναφέρεται ως «ιερό βουνό που προστατεύει τη χώρα», ενώ είναι επίσης ένας εντατικός χρήστης ενέργειας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που κατέληξαν η Ørsted και η TSMC το 2020, η TSMC θα αγοράζει ενέργεια από τα νέα αιολικά πάρκα για 20 χρόνια.

Η TSMC δήλωσε το 2021 ότι στόχευε να επιτύχει μηδενικούς εκπομπές έως το 2050, ακολουθώντας τα κυβερνητικά σχέδια.

Η Ταϊβάν έχει θέσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά από τον άνεμο, σε ύψιστη προτεραιότητα καθώς προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές που τώρα τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της, όπως ο άνθρακας, αν και στρέφεται επίσης σε μεγαλύτερη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ταϊβάν αγωνίζεται επίσης να ενισχύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησής της, το οποίο έχει αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος μεγάλης κλίμακας τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ανησυχία στη βιομηχανία.