Στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδα στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αναφέρθηκε ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, στο οποίο κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

«Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός ηγέτης στις ΑΠΕ», είπε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας ότι η χώρα μας είναι καθ’ οδόν για την επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας στο 80% της ηλεκτροπαραγωγής. Στην Ελλάδα συντελείται ένας εξαιρετικός μετασχηματισμός, τμήμα του οποίου αποτελεί και η ΔΕΗ, σημείωσε.

Ο Αμερικανός υφυπουργός που επί σειρά ετών ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, αναφέρθηκε ακόμα στον ηγετικό ρόλο που έχει επιδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τη δέσμευσή του στη διατλαντική ασφάλεια, ενώ μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία.

Επίσης, ο κ. Πάιατ μίλησε για την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Corridor), τονίζοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο εν λόγω project.

Αναφορικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ο κ. Πάιατ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ευρώπη με τις εξαγωγές LNG, ενώ επισήμανε ότι από τα 120 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) LNG που εξάγουν τώρα οι ΗΠΑ, έως το 2030 θα έχει προστεθεί επιπλέον προσφορά της τάξεως των 120 bcm ετησίως από έργα που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και είναι πλήρως αδειοδοτημένα.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. ο κ. Πάιατ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αντικατασταθεί η εξάρτηση που υπήρχε από το ρωσικό φυσικό αέριο, από μία νέα εξάρτηση, αυτή την φορά από την Κίνα, σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες.