Στη Λέσβο αναμένεται το 2025 να πραγματοποιηθεί η πρώτη πρότυπη μονάδα γεωθερμίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές», που διοργάνωσε το φοιτητικό παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε, διεξοδικά στο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας και τις τρέχουσες εθνικές προτεραιότητες για την αξιοποίησή του.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πρώτη πρότυπη γεωθερμική μονάδα θα υλοποιηθεί εντός τους 2025 στη Λέσβο, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για επενδυτές και τοπικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην ομιλία του ο κ. Αϊβαλιώτης είπε ακόμα ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η επιδότηση της αντικατάστασης των λεβήτων πετρελαίου και των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με αντλίες θερμότητας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων και στον τομέα του υδρογόνου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι «το υδρογόνο προς το παρόν παράγεται στην «γκρίζα»’ μορφή του, όπου με τον όρο αυτό εννοείται η παραγωγή του από τα διυλιστήρια, για διάφορες χρήσεις. Στόχος είναι να μεταβούμε στην παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, χρησιμοποιώντας Α.Π.Ε. για την ενέργεια και μελλοντικά, φιλοδοξούμε να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό μέσο, είτε ως αυτόνομο καύσιμο, είτε ως ενδιάμεσος σταθμός για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, όπως π.χ. το καύσιμο των αεροπλάνων (SAF) ή για την παραγωγή της μεθανόλης, που πιθανόν να αποτελεί το μελλοντικό καύσιμο στην ναυτιλία».

Επιπλέον, ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «σχεδιάζεται παραγωγή βιομεθανίου (από βιομάζα) με αναερόβια χώνευση, το οποίο θεωρείται πράσινο καύσιμο και μπορεί να «πρασινίσει» έως έναν βαθμό τα δίκτυα φυσικού αερίου, εφόσον οδηγηθεί σε μια μίξη με το δίκτυο του φυσικού αερίου».