Η Δανία προκήρυξε τη Δευτέρα τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, χωρίς να προσφέρει επιδοτήσεις στις εταιρείες που διαγωνίζονται για το δικαίωμα ανέγερσης ανεμογεννητριών σε έξι τοποθεσίες συνδυασμένης ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW), δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος.
Τα αιολικά πάρκα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το 2030, είναι ζωτικής σημασίας εάν η Δανία, έδρα των ηγετών της βιομηχανίας Vestas και Orsted, θέλει να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το τέλος της δεκαετίας.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να προσφέρουν το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν στο κράτος για 30 χρόνια, προκειμένου να κερδίσουν το δικαίωμα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Το κράτος θα κατέχει μερίδιο 20% σε καθένα από τα έργα που θα προκηρυχθούν.
«Το επόμενο κεφάλαιο πρέπει τώρα να γραφτεί και να εκτελεστεί από την αγορά», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Lars Aagaard.
Θα διατεθούν έξι τοποθεσίες, καθιστώντας δυνατή την κατασκευή τουλάχιστον 6 GW. Ωστόσο, τα έργα που θα κερδίσουν θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανεμογεννήτριες, πράγμα που σημαίνει ότι η δυναμικότητα θα μπορούσε να είναι 10 GW ή και περισσότερο, δήλωσε το υπουργείο.
Μια τέτοια ποσότητα αιολικής ενέργειας θα υπερκαλύψει την κατανάλωση της Δανίας, πράγμα που σημαίνει ότι η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να εξαχθεί σε γειτονικές χώρες ή να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, πρόσθεσε.
Το κόστος κατασκευής 1 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια, ανέρχεται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο. Η Δανία έχει σήμερα εγκαταστήσει συνολικά 2,7 GW υπεράκτια αιολική ενέργεια.