Οι φορείς προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν υποτιμήσει τις επιπτώσεις των περιορισμών και των χαμηλών τιμών χονδρικής, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ισπανία να κινδυνεύουν με χρεοκοπία, σύμφωνα με το reve.
Τον Απρίλιο, η μέση χονδρική τιμή στην Ισπανία έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, λίγο πάνω από 5 ευρώ ανά MWh.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν ληφθεί υπόψη το περιφερειακό εμπόριο ενέργειας. Στη Βουλγαρία, η τιμή εκκαθάρισης είναι συνήθως μηδενική ή αρνητική κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής αιχμής της παραγωγής, καθιστώντας την Ελλάδα καθαρό εισαγωγέα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, εάν η δική της τιμή είναι έστω και λίγο υψηλότερη.
Τιμές ίσες ή μικρότερες του μηδενός κάνουν τους παραγωγούς αδιάφορους για μειώσεις, αφού ούτως ή άλλως δεν λαμβάνουν τίποτα. Με τη σειρά της, θα διαβρώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα, το οποίο μέχρι τώρα βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέο νομοσχέδιο που καταργεί τον λεγόμενο κανόνα του 5% για τις μειώσεις. Μέχρι τώρα, μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παρήγαγε 100 MWh ετησίως υπόκειτο σε συνολικές μειώσεις έως 5 MWh. Ο κανόνας αυτός θα καταργηθεί τώρα και οι διαχειριστές του δικτύου θα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κατά το δοκούν.
Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα που προέρχονται από τις χαμηλές τιμές και τους περιορισμούς. Η μέση τιμή τον Απρίλιο ήταν μόλις 5 ευρώ ανά MWh. Ο πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών Our New Energy δήλωσε ότι οι πτωχεύσεις είναι πιθανές στο μέλλον, καθώς οι παίκτες της αγοράς εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο εκποίησης.
Τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επιτύχει τον στόχο για το 2030, ο οποίος για την Ελλάδα είναι 80%, από 55% που είναι σήμερα.