Η παγκόσμια φωτοβολταϊκή ισχύς αυξήθηκε σε 1,6 TW το 2023, από 1,2 TW το 2022, σύμφωνα με το IEA-PVPS Snapshot of Global PV Markets 2024.
Όπως αναφέρει το reve, το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Ενέργειας (PVPS) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε ένα ολοκληρωμένο στιγμιότυπο της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών, το οποίο καλύπτει τις εγκαταστάσεις, την κατασκευή, τις τάσεις πολιτικής και την ενσωμάτωση στο δίκτυο.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι πέρυσι τέθηκαν σε λειτουργία έως και 446 GW νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης στην Κίνα, παράλληλα με εκτιμώμενα 150 GW μονάδων σε αποθέματα σε όλο τον κόσμο.
«Μετά από αρκετά χρόνια έντασης στο κόστος υλικών και μεταφοράς, οι τιμές των μονάδων έπεσαν κατακόρυφα σε μια αγορά με μαζική υπερπροσφορά, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών ακόμη και όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν μετά από ιστορικές κορυφές το 2022», ανέφερε το IEA-PVPS.
Η έκθεση ανέφερε ότι η υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών μονάδων πέρυσι «έριξε φως στις δυσκολίες ευθυγράμμισης της παραγωγής και της ζήτησης σε ένα πολύ ευέλικτο περιβάλλον». Σημείωσε ότι ενώ οι παραγωγικές ικανότητες αυξήθηκαν σημαντικά στην Κίνα, η ανάπτυξη συνέβη μόνο σε περιορισμένο αριθμό χωρών πέραν της Κίνας.
«Η άνιση πολιτική υποστήριξη σε ορισμένες αγορές θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στις δυσκολίες ανάπτυξης τοπικών εγκαταστάσεων παραγωγής φωτοβολταϊκών σε μια ήδη πλημμυρισμένη αγορά», αναφέρει η έκθεση, εξηγώντας ότι οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φωτοβολταϊκών μονάδων λόγω των αυξημένων αποθεμάτων, της υπερπροσφοράς και του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των κατασκευαστών προκάλεσαν επίσης πίεση στην τοπική παραγωγή.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, το IEA-PVPS ανέφερε ότι τόσο ο τομέας των φωτοβολταϊκών σε στέγες όσο και ο τομέας της κλίμακας κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν το 2023. Περίπου το 45% της νέας δυναμικότητας αφορούσε τις στέγες, συνεχίζοντας τη σταδιακή αύξηση που παρατηρείται από το 2018, καθώς οι αγορές στέγης άνοιξαν σε νέες χώρες, ενώ η μείωση του κόστους εγκατάστασης και το υψηλότερο κόστος κατανάλωσης το έκαναν πιο προσιτό για τους οικιακούς επενδυτές. Η έκθεση σημείωσε ότι οι prosumers γίνονται πιο ενεργοί οδηγοί της αγοράς σε όλο τον κόσμο, ενώ σημείωσε την απομάκρυνση από την καθαρή μέτρηση καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώνεται.
Ο αριθμός των χωρών με θεωρητικά ποσοστά διείσδυσης άνω του 10% διπλασιάστηκε πέρυσι, σε 18. Η Ισπανία, η Ολλανδία, η Χιλή και η Ελλάδα ηγήθηκαν σε αυτή τη μέτρηση, αλλά και πιο πολυπληθείς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 10%.
Το IEA-PVPS δήλωσε ότι με τα ολοένα και υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των φωτοβολταϊκών σε περισσότερες χώρες, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής πρέπει να «προβλέπουν και να διαχειρίζονται πιο ενεργά τα φωτοβολταϊκά». Σε ορισμένες μικρότερες περιοχές, τα ποσοστά διείσδυσης ήταν τόσο υψηλά που τα φωτοβολταϊκά στις στέγες παρείχαν το 100% της ισχύος για αρκετές ώρες πολλές φορές.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η πολιτική υποστήριξη για τις μπαταρίες προχωρά, ιδίως σε χώρες με συμφόρηση του δικτύου, υψηλά ποσοστά διείσδυσης ή υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η συμφόρηση του δικτύου και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο σε ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν στις τοπικές αγορές να αναπτυχθούν πλήρως. Η IEA-PVPS δήλωσε ότι η επιβάρυνση του κόστους της διαχείρισης, ενίσχυσης και ανανέωσης των υποδομών του δικτύου γίνεται «ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα».