«Καμπανάκι» ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιπλέκοντας την παγκόσμια προσπάθεια για στροφή προς τη βιώσιμη ενέργεια, κρούουν οι αναλυτές.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολυετή υψηλά επίπεδα από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις το 2023, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος δανεισμού. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού πλήττει περισσότερο τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ό,τι τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ή των ορυχείων, καθώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιο εντάσεως κεφαλαίου και βασίζονται σε επιδοτήσεις.

«Λόγω της έντασης κεφαλαίου (Capex) των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας… είναι εγγενώς πιο ευάλωτες στα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Vegard Wiik Vollset, επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας (EMEA) της Rystad Energy, προσθέτοντας ότι τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ τα υφιστάμενα έργα που είχαν εξασφαλίσει χρέος πριν από την αύξηση των επιτοκίων παραμένουν ανεπηρέαστα.

Πάνω από το 80% των σχεδιαζόμενων νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ το 2023 προέρχονται από πηγές όπως οι μπαταρίες, η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών για την ενέργεια.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών αυτή την εβδομάδα μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να βλέπουν πλέον την πρώτη μείωση να έρχεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Ακόμη και μικρές μεταβολές στα επιτόκια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος ενός έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, μια αύξηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ανεβάζει το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) – τα εκτιμώμενα έσοδα που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας γεννήτριας κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου ανάκτησης του κόστους – έως και 20% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που τέθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015 και αποσκοπούν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οποιοδήποτε χτύπημα στον τομέα θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει αυτό σε κίνδυνο.

«Σε ένα σενάριο υψηλότερων επιτοκίων, η επίτευξη του καθαρού μηδενός θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και δαπανηρή», αναφέρει η έκθεση της Wood Mackenzie.