Τα φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, σύμφωνα με άρθρο στο lightsourcebp.com. Αυτά είναι θετικό, δεδομένου ότι λίγα μέρη στον κόσμο απολαμβάνουν ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο. Αλλά πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά όταν έχει συννεφιά και τι επίδραση έχει αυτό στην παραγωγή;

Οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε την ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Όμως, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συννεφιασμένες ημέρες και τα σκούρα γκρίζα σύννεφα καταιγίδας είναι τυπικά για μεγάλο μέρος του φθινοπώρου, του χειμώνα και ακόμη και της άνοιξης.

Σε χώρες με τέτοιου είδους κλίματα, αυτό το γεγονός της φύσης έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της παραγωγής φωτοβολταϊκών. Όμως, ενώ ο καθαρός ουρανός είναι προτιμότερος, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να παράγει άφθονη ηλεκτρική ενέργεια και τις συννεφιασμένες ημέρες.

Τα φωτοβολταϊκά βασίζονται στο φως της ημέρας και όχι στο άμεσο ηλιακό φως ή στη θερμότητα. Ακόμη και τις πιο θυελλώδεις, συννεφιασμένες ημέρες, μπορούμε να βλέπουμε το περιβάλλον μας, επειδή οι ακτίνες φωτός από τον ήλιο είναι σε θέση να διαπεράσουν τα σύννεφα και να φτάσουν σε εμάς στο έδαφος. Το ίδιο φως απορροφάται από τα φωτοβολταϊκά και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί άμεσα τα σπίτια των ανθρώπων ή διοχετεύεται στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Μεταβαλλόμενες συνθήκες, μεταβαλλόμενη ισχύς

Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα επίπεδα συννεφιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φωτοβολταϊκά είναι 76% αποτελεσματικά ακόμη και όταν υπάρχει ελαφριά συννεφιά. Κατά τη διάρκεια έντονης βροχής η απόδοση μειώνεται, αλλά αυτό έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα του καθαρισμού της σκόνης και της βρωμιάς από τα πάνελ, γεγονός που βελτιώνει τη συνολική τους απόδοση.

Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη υπό μερικώς συννεφιασμένο ουρανό – σε σύγκριση με τον καθαρό ουρανό – επειδή τα σύννεφα αντανακλούν περισσότερο φως, το οποίο είναι καλό για την ηλιακή παραγωγή.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά στο βόρειο ημισφαίριο τα φωτοβολταϊκά τείνουν να αποδίδουν καλύτερα την άνοιξη, όταν οι ημέρες είναι σχετικά φωτεινές αλλά οι θερμοκρασίες του αέρα είναι ακόμη μέτριες.

Αποθήκευση ενέργειας

Ενώ ο ήλιος δεν λάμπει συνεχώς, οι βελτιώσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αυξάνονται για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Οι εξελίξεις στις μπαταρίες και άλλες λύσεις καθιστούν ευκολότερη την αποθήκευση της περίσσειας ηλιακής ενέργειας για μεταγενέστερη χρήση, είτε πρόκειται για τη διατήρηση των φώτων αναμμένων μετά το σκοτάδι είτε για τη στήριξη ενός υπερφορτωμένου δικτύου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και τη διανομή, η αποθήκευση σε κλίμακα κοινής ωφέλειας συμβάλλει στην ομαλή παροχή ενέργειας.

Οι τεχνολογίες αυτές αναπτύσσονται σε κλίμακα. Μόνο το 2022 προστέθηκαν σε όλο τον κόσμο πάνω από 11GW αποθηκευτικής ικανότητας μπαταριών σε κλίμακα δικτύου, σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του προηγούμενου έτους.