Η Ισπανική εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες, SUD Renovables, εγκατέστησε κάθετα διπρόσωπα φωτοβολταϊκά στην οροφή της αποθήκης του στην Avinyó της Βαρκελώνης της Ισπανίας, προσπαθώντας να βελτιώσει την παραγωγή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με το PV magazine.

Το σύστημα διαθέτει δύο πάνελ P6 500 W της SunPower των ΗΠΑ και δύο μικροinverters IQ8P της Enphase Energy.Τα φωτοβολταϊκά κατασκευάστηκαν και τοποθέτηκαν δοκιμαστικά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ανέμου της περιοχής, με υλικό από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η εταιρεία τοποθέτησε το ένα φωτοβολταϊκό με την μπροστινή του πλευρά προς την ανατολή και το άλλο προς τη δύση. Το καθένα λειτουργεί ανεξάρτητα, με παρακολούθηση σημείου μέγιστης ισχύος (MPPT)

Σύμφωνα με τη Sud Renovables δεν φαίνεται να έχει πολύ νόημα η τοποθέτηση κάθετων πάνελ σε στέγη σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, παρ’όλα αυτά η εταιρεία έκανε δοκιμές για να επικυρώσει την απόδοσή τους. Είπε ότι θα εξετάσει κάθετες αρχιτεκτονικές λύσεις σε έργα για τα οποία αυτή η διαμόρφωση είναι κατάλληλη, όπως αγροβολταϊκά συστήματα, σειρές σε ηχοπερατάσματα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, περίφραξη ή προσόψεις κτιρίων.

Ωστόσο, η κάθετη τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών μπορεί να τα εκθέσει στον άνεμο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εγκατασταθούν με τις κατάλληλες κατασκευές. Αυτό εγγυάται ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να αντέξουν σε ανεμοφόρτους, ώστε τα μικρο-ρήγματα των κυψελών να μην προκαλέσουν σημεία υπερθέρμανσης. Η SUD Renovables πρότεινε επίσης να αποφευχθούν τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά και να χρησιμοποιηθούν αυτά με διαστάσεις περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα.

Τα αποτελέσματα ήταν ότι η καμπύλη παραγωγής της εγκατάστασης δεν έχει πλέον κορύφωση το μεσημέρι, αλλά έχει δύο καλά σημειωμένες κορυφές – μία το πρωί και μία το απόγευμα. Παραλληλα φαίνεται πως τα κάθετα φωτοβολταϊκά μπορούν να παρέχουν πιο επικοδομητικά ενέργεια, εκεί που η συμβατική εγκατάσταση δεν είναι δυνατή ή είναι πιο σύνθετη.