Η Διεύθυνση Περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων της Γαλλίας (DIR) σχεδιάζει να προκηρύξει μια σειρά διαγωνισμών για την ανάπτυξη 240 MW φωτοβολταϊκής ισχύος κατά μήκος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της χώρας αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η DIR, το ερευνητικό κέντρο κινητικότητας Cerema και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη εντοπίσει 140 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων συνολικής επιφάνειας 38,7 εκταρίων. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 100 κόμβους για 162,4 εκτάρια – ένας αριθμός που ενδέχεται να αλλάξει επειδή η διαδικασία επιλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Συνολικά, η εκτιμώμενη ισχύς αυτού του φωτοβολταϊκού δυναμικού είναι 240 MW, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 7,5% των έργων που συνδέονται στο γαλλικό ηλεκτρικό δίκτυο το 2023», δήλωσε ο Kévin Guichard, διευθυντής έργου της Fin Infra, ενός κυβερνητικού οργανισμού που συμβουλεύει δημόσιους φορείς για τα επενδυτικά τους σχέδια.

Τα έργα αυτά θα ομαδοποιηθούν ανά ομάδα, ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές και/ή την οικονομική ισορροπία, και θα επιλεγεί ένας μόνο φορέας ή κοινοπραξία ανά ομάδα. Η επιλογή των συστάδων έργων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα οδηγήσει στην προκήρυξη των πρώτων προσφορών από τα τέλη Απριλίου 2024.

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Η πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην επιλογή τριών έως πέντε υποψηφίων με βάση την ανάλυση των οικονομικών και τεχνικών τους μέσων. Στη συνέχεια, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στον διαγωνισμό για το μεταβλητό μέρος, με βάση τον κύκλο εργασιών που παράγεται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που προτείνει ο υποψήφιος.

Οι προσφορές θα αναθέσουν σύμβαση κατοχής δημόσιου τομέα (CODP) για 33 έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η νικήτρια εταιρεία θα καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του δημοσίου ένα τέλος που θα αποτελείται από ένα σταθερό μέρος και ένα μεταβλητό μέρος, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών που θα παράγεται από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τέλος της επιλογής, θα έχει στη διάθεσή της τρία χρόνια για να πραγματοποιήσει μελέτες ανάπτυξης και να ολοκληρώσει τη θέση σε λειτουργία.