Ο διαχειριστής της κροατικής αγοράς ενέργειας HROTE εξέδωσε πρόσκληση για δημοπρασίες πριμοδοτήσεων για αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Οι πριμοδοτήσεις θα χορηγηθούν για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 150 MW, φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 450 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 7,25 MW. Η HROTE υπολόγισε τη στήριξη για τα 607,25 MW που περιλαμβάνει η πρόσκληση σε 257,2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία χορήγησης των επιδοτήσεων αποτελείται από δύο φάσεις. Η HROTE εξέδωσε τους κανόνες και τη δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προσόντων συμμετοχής στο δημόσιο διαγωνισμό πριμοδότησης, ο οποίος θα διαρκέσει 60 ημέρες. Όταν λήξει η προθεσμία, ο ρυθμιστικός φορέας αναμένεται να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προσφορών διάρκειας 15 ημερών.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα αφορά τη χορήγηση πριμοδοτήσεων αγοράς για εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 MW έκαστη, με τις ακόλουθες ποσοστώσεις:

  • Φωτοβολταϊκά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – 350 MW
  • Αιολικά πάρκα – 60 MW
  • Υδροηλεκτρικοί σταθμοί – 7,25 MW.

Οι μέγιστες τιμές αναφοράς για τις πριμοδοτήσεις ανά μεγαβατώρα είναι 67,05 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά, 75,27 ευρώ για τα αιολικά και 158,3 ευρώ για τα υδροηλεκτρικά.

Το άλλο τμήμα αφορά πριμοδοτήσεις για αιολικούς σταθμούς ισχύος από 200 kW έως 18 MW έκαστος και για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος από 200 kW έως 6 MW έκαστος. Η ποσόστωση για τα αιολικά είναι 90 MW και για τα έργα ηλιακής ενέργειας ανέρχεται σε 100 MW.

Όλοι οι τύποι έργων μεταξύ 200 kW και 1 MW είναι επιλέξιμοι για στήριξη. Ξεχωριστά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά τους έργα έως 6 MW, ενώ οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις για αιολικά πάρκα από 200 kW έως 18 MW.

Οι μέγιστες τιμές αναφοράς των πριμοδοτήσεων για τα ηλιακά είναι 82,04 ευρώ και 75,27 ευρώ για τα αιολικά.

Οι επιδοτήσεις πρέπει να διανεμηθούν έως το τέλος του έτους

Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο δημοπρασιών από τότε που η Κροατία εισήγαγε τον μηχανισμό επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μέσα του 2020. Ο πρώτος για τις μικρές μονάδες πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2021 και ο πρώτος για τα έργα κοινής ωφέλειας διεξήχθη τον Ιούλιο του 2022. Η ανταπόκριση ήταν φτωχή.

Η HROTE σχεδίαζε αρχικά να ξεκινήσει τον τρέχοντα γύρο τον περασμένο Οκτώβριο.

Η δημόσια πρόσκληση είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα επιδότησης της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με πριμοδότηση της αγοράς και τιμολόγια τροφοδότησης, ανέφερε το ίδρυμα. Η HROTE την ενέκρινε δύο ημέρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού.

Οι συνολικές επιδοτήσεις εκτιμώνται σε 286,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει έναν ακόμη διαγωνισμό, για εγγυημένες τιμές αγοράς, για εγκαταστάσεις ισχύος από 50 kW έως 200 kW η κάθε μία. Οι ποσοστώσεις είναι 50 MW για την ηλιακή ενέργεια και 1 MW για την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η προθεσμία για τη χορήγηση των επιδοτήσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.